Trump órákon át tétlenül nézte a tévében a Capitolium ostromát

külföld
2022 július 22., 11:23
comments 5

Donald Trump volt amerikai elnök a Fehér Házban órákon át nézte a tévében a 2021. januári Capitoliumi zavargást, figyelmen kívül hagyva azokat, akik közben „könyörögtek neki”, hogy vessen véget az erőszaknak – derült ki a kongresszusi vizsgálatból.

Adam Kinzinger, a demokrata vezetésű bizottság két republikánus tagjának egyike azt mondta, Trump „úgy döntött, hogy nem cselekszik”. A meghallgatáson elhangzott, hogy Trump nem hívta a bűnüldöző szerveket vagy a nemzetbiztonságiakat. A vizsgálat szerint „az motiválta, hogy hatalmon maradjon”.

Trump több mint két és fél órán át, a Fehér Ház privát étkezőjében nézte a Fox Newson a zavargásokról szóló tudósítást. Végül 187 perccel később reagált, amikor egy videoüzenetben arra kérte az embereket, hogy menjenek haza.

A Fehér Ház egy volt nemzetbiztonsági munkatársa azt mondta, hogy a tisztviselők „sokkos állapotban” voltak a Capitoliumban történtek miatt. Pat Cipollone, Trump volt fehér házi tanácsadója azt mondta, ő szólt, hogy sürgősen ki kell adni egy közleményt, miszerint az embereknek el kell hagyniuk a Capitoliumot. Jelen voltak Trump gyerekei is, Ivanka Trump és Don Jr., akik szintén azt szerették volna, hogy apjuk hívja vissza a zavargókat.

Sarah Matthews volt sajtófőnök viszont azt vallotta, hogy egy meg nem nevezett fehér házi kolléga azzal érvelt, ha Trump elítéli az erőszakot, az „győzelmet adna a médiának”. Trump három órával és hét perccel a támadás kezdete után tett közzé egy videót a Fehér Ház kertjéből, amelyben „nagyon különlegesnek” nevezte a zavargókat, de arra kérte, hogy oszoljanak.

Az Egyesült Államokban végzett közvélemény-kutatások szerint a meghallgatások kevéssé befolyásolják Trump népszerűségét a republikánus szavazók körében. Egy nemrég végzett felmérés szerint pedig a párttagok közül mindössze minden ötödik gondolja úgy, hogy Trumpot felelősségre kellene vonni akkori tettei miatt. Emellett több mint a republikánusok fele szívesen látná őt a 2024-es elnökjelöltként.

Eközben Joe Biden elnök népszerűsége a választók körében mindössze 37 százalékra esett vissza, ami alacsonyabb, mint Trump megítélése volt bármikor is hivatali ideje alatt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.