Steve Bannont, Trump korábbi tanácsadóját bűnösnek találta az esküdtszék

külföld
2022 július 23., 05:30

Donald Trump korábbi vezető tanácsadóját, az altright mozgalom vezéralakját, aki pár éve Magyarországon is járt, bűnösnek találta az esküdszék a Kongresszus megsértése miatt.

Steve Bannon ellen tavaly emeltek vádat, amiért nem volt hajlandó együttműködni a Capitoliumi zavargásokhoz vezető eseményeket vizsgáló kongresszusi bizottsággal. A Fehér Ház volt vezető stratégája állítólag a 2021. január 6-i lázadás idején Trump nem hivatalos tanácsadója volt. Most két évig terjedő börtönbüntetés és 200 ezer dolláros pénzbírság is várhat rá.

Bannon újságíróknak azt mondta, ügyvédjével fellebbeznek, és hozzátette: „Lehet, hogy ma elvesztettük a csatát, de a háborút nem fogjuk elveszíteni.” Ügyében az ítélethirdetést október 21-re tűzték ki.

Az amerikai igazságügyi minisztérium ügyvédei azzal érveltek, hogy Bannon „törvények felett állónak” érezte magát, amikor egyszerűen figyelmen kívül hagyta a Capitoliumi zavargásokat vizsgáló kongresszusi bizottság „kötelező” idézését. Molly Gaston ügyész a záróbeszédek során úgy fogalmazott, hogy Bannon „a Donald Trumphoz való hűséget választotta a törvények betartása helyett”.

A zavargásokat vizsgáló képviselőházi különbizottság először 2021 szeptemberében adott ki jogi idézést Bannonnak, aki a Capitoliumban történt zavargások előtti napon podcastájában úgy fogalmazott: „Holnap elszabadul a pokol.” (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.