Steve Bannont, Trump korábbi tanácsadóját bűnösnek találta az esküdtszék

július 23., szombat 5:30

Donald Trump korábbi vezető tanácsadóját, az altright mozgalom vezéralakját, aki pár éve Magyarországon is járt, bűnösnek találta az esküdszék a Kongresszus megsértése miatt.

Steve Bannon ellen tavaly emeltek vádat, amiért nem volt hajlandó együttműködni a Capitoliumi zavargásokhoz vezető eseményeket vizsgáló kongresszusi bizottsággal. A Fehér Ház volt vezető stratégája állítólag a 2021. január 6-i lázadás idején Trump nem hivatalos tanácsadója volt. Most két évig terjedő börtönbüntetés és 200 ezer dolláros pénzbírság is várhat rá.

Bannon újságíróknak azt mondta, ügyvédjével fellebbeznek, és hozzátette: „Lehet, hogy ma elvesztettük a csatát, de a háborút nem fogjuk elveszíteni.” Ügyében az ítélethirdetést október 21-re tűzték ki.

Az amerikai igazságügyi minisztérium ügyvédei azzal érveltek, hogy Bannon „törvények felett állónak” érezte magát, amikor egyszerűen figyelmen kívül hagyta a Capitoliumi zavargásokat vizsgáló kongresszusi bizottság „kötelező” idézését. Molly Gaston ügyész a záróbeszédek során úgy fogalmazott, hogy Bannon „a Donald Trumphoz való hűséget választotta a törvények betartása helyett”.

A zavargásokat vizsgáló képviselőházi különbizottság először 2021 szeptemberében adott ki jogi idézést Bannonnak, aki a Capitoliumban történt zavargások előtti napon podcastájában úgy fogalmazott: „Holnap elszabadul a pokol.” (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt