Bénítólag hatnak az orosz tüzérségre az ukránok HIMARS-ai

külföld
2022 július 25., 09:06
comments 38

A HIMARS-ok, vagyis az ukrán hadseregnek az amerikaiaktól kapott mozgékony rakétatüzérsége nagyot formált a háború menetén. Július végére már nyoma sincs annak a nyomasztó orosz tüzérségi fölénynek, amivel bő két hónap alatt bedarálták Szeverodoneck védőit. Az orosz tüzérségi fölény feltétele ugyanis a folyamatos lőszerutánpótlás, ütegeik csak így képesek folyamatos pergőtüzet okádni az ukrán állásokra.

Az akár 84 kilométeres hatótávolságú HIMARS-okkal az ukránok pont az ilyen heves tüzérségi csapásmérés logisztikáját bonyolították meg annyira, hogy az orosz tüzérség immár képtelen folyamatosan tűz alatt tartani az ukrán állásokat, és ezzel előkészíteni a gyalogos műveleteket. Mark Hertling, az amerikai hadsereg nyugállományú tábornoka szerint a HIMARS-oknak hála mostanra "borzalmas állapotba" kerültek az orosz erők. Hogy pontosan milyen nehézségeket okoz az oroszoknak a HIMARS, és miért képtelenek védekezni ellene, arról a tán legjobb ukrán haditudósító, Illja Ponomarenko írt élvezetes tudósítást a frontvonalból.

link Forrás

A közösségi médiában megjelenő felvételek alapján az ukrán rakétatüzérek immár nem csupán a lőszerraktárakat, logisztikai útvonalakat támadják mélyen a frontvonalak mögött, de folyamatos mozgásra kényszerítik még az orosz ütegeket is, melyek már csak azért is visszafogottabban támadnak, hogy elkerüljék a tüzérségi ellencsapásokat. Ez nem mindig jön össze:

link Forrás

A szokásos elsöprő tüzérségi támogatás híján az orosz erők a legutóbbi, egy héttel ezelőtti fronthelyzetjelentésünk óta lényegében nem szereztek újabb területeket. Pedig a múlt hétvégén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy véget ért a szeverodoneck-liszicsanszki csatában megtépázott orosz csapatok újjászervezésére elrendelt műveleti szünet. Már akkor is jeleztük, hogy ez inkább csak afféle verbális intervenciónak tűnik, a rövidke szünet aligha volt elégséges az erőik újjászervezésére. Célja inkább a kezdeményezés látszatának fenntartása volt a háborúnak a luhanszki harcok lezárása után kezdődő harmadik szakaszában, mely lényegében erről, a kezdeményezés megszerzéséről szól. Mert az ukránok készülnek valamire, írtuk bő másfél hete.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.