Bénítólag hatnak az orosz tüzérségre az ukránok HIMARS-ai

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
július 25., 9:06
comments 38

A HIMARS-ok, vagyis az ukrán hadseregnek az amerikaiaktól kapott mozgékony rakétatüzérsége nagyot formált a háború menetén. Július végére már nyoma sincs annak a nyomasztó orosz tüzérségi fölénynek, amivel bő két hónap alatt bedarálták Szeverodoneck védőit. Az orosz tüzérségi fölény feltétele ugyanis a folyamatos lőszerutánpótlás, ütegeik csak így képesek folyamatos pergőtüzet okádni az ukrán állásokra.

Az akár 84 kilométeres hatótávolságú HIMARS-okkal az ukránok pont az ilyen heves tüzérségi csapásmérés logisztikáját bonyolították meg annyira, hogy az orosz tüzérség immár képtelen folyamatosan tűz alatt tartani az ukrán állásokat, és ezzel előkészíteni a gyalogos műveleteket. Mark Hertling, az amerikai hadsereg nyugállományú tábornoka szerint a HIMARS-oknak hála mostanra "borzalmas állapotba" kerültek az orosz erők. Hogy pontosan milyen nehézségeket okoz az oroszoknak a HIMARS, és miért képtelenek védekezni ellene, arról a tán legjobb ukrán haditudósító, Illja Ponomarenko írt élvezetes tudósítást a frontvonalból.

A közösségi médiában megjelenő felvételek alapján az ukrán rakétatüzérek immár nem csupán a lőszerraktárakat, logisztikai útvonalakat támadják mélyen a frontvonalak mögött, de folyamatos mozgásra kényszerítik még az orosz ütegeket is, melyek már csak azért is visszafogottabban támadnak, hogy elkerüljék a tüzérségi ellencsapásokat. Ez nem mindig jön össze:

A szokásos elsöprő tüzérségi támogatás híján az orosz erők a legutóbbi, egy héttel ezelőtti fronthelyzetjelentésünk óta lényegében nem szereztek újabb területeket. Pedig a múlt hétvégén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy véget ért a szeverodoneck-liszicsanszki csatában megtépázott orosz csapatok újjászervezésére elrendelt műveleti szünet. Már akkor is jeleztük, hogy ez inkább csak afféle verbális intervenciónak tűnik, a rövidke szünet aligha volt elégséges az erőik újjászervezésére. Célja inkább a kezdeményezés látszatának fenntartása volt a háborúnak a luhanszki harcok lezárása után kezdődő harmadik szakaszában, mely lényegében erről, a kezdeményezés megszerzéséről szól. Mert az ukránok készülnek valamire, írtuk bő másfél hete.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt