David Attenborough-ról nevezték el a legkorábbi ragadozót

TUDOMÁNY
2022 július 25., 18:28
comments 2

David Attenborough brit természettudósról és műsorvezetőről nevezték el annak az 560 millió éves élőlénynek a kövületét, amiről a kutatók úgy vélik, az első ragadozó állat lehetett.

Az Auroralumina attenboroughii, ami a korallokat és medúzákat is magába foglaló csoporthoz tartozik, a tudósok szerint a legkorábbi olyan élőlény lehetett, aminek már váza is volt.

photo_camera A ragadozó (1987) Illusztráció: 20th Century Fox/Collection ChristopheL via AFP

„A modern állatcsoportok, mint a medúzák 540 millió évvel ezelőtt, a kambriumi robbanáskor jelentek meg. De ez a ragadozó 20 millió évvel korábbi” – mondta el Phil Wilby, a Brit Földtani Intézet paleontológusa, aki szerint a lelet azért is „rendkívül izgalmas”, mert segíthet „az összetett földi élet kezdetének megértésében”.

A fosszíliát Anglia középső részén, a Leicester melletti Charnwood Forestben találták, ahol régen Attenborough is kutatott kövületek után. A 96 éves tudós örömmel fogadta a névadást.

Frankie Dunn, az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeumának munkatársa szerint a megkövesedett maradvány nagyon különbözik a Charnwood Forestben és világszerte talált más fosszíliáktól. A kambriumi korszakból származó legtöbb más fosszíliával ellentétben „ennek egyértelműen van váza, sűrűn elhelyezkedő csápokkal, amik a vízben kapták el a táplálékot, hasonlóan a ma is élő korallokhoz és tengeri anemónákhoz” – mondta.

A ragadozó nevének első része latinul hajnali lámpást jelent, mivel formája egy égő fáklyához hasonló.

A kambriumi evolúciós robbanás, ami kb. 541 millió-530 millió évvel ezelőtt zajlott le, az állatok óriási sokféleségének kialakulásával járt. Ebben az időszakban számos állatfajnak alakult ki kemény testrésze, mint például a kalcium-karbonát kagylóhéj. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.