Mintha partiznának, DJ-vel, zenére takarítják el a romokat az ukrán technósok

ZENE
2022 július 25., 10:45
comments 4

Itt a legújabb partikulturális kifejezés, a

clean up rave

A hétvégén már a nyolcadik romeltakarító akcióját szervezte a kijevi partizó fiatalok által alapított “Javítsuk Meg Együtt” mozgalom. A “takarítóbulikon” lerombolt vidéki épületek újjáépítését kezdik el a romok eltakarításával, amit fényes nappal, de kissé a régi bulijaikra emlékeztető körülmények között, vagyis DJ által tolt hangos zenére, együtt mozogva csinálnak.

Ezúttal a néhány száz lakosú, a fővárostól kétórányi utazásra eső, észak-ukrajnai Jahidne falucska kibombázott kultúrházához vonultak ki durván 200-an - írja az AP tudósítója, Justin Spike. (Aki nemrég egyébként még a nem technóban, hanem csodás popzenében utazó magyar Felső Tízezer dobosa gitárosa volt.)

A lemezjátszókat lőszeres ládákra állította DJ Olekszand Bucsinszkij, aki a szettje után ezt nyilatkozta:

"Ők itt mind fiatalok, akik szenvedélyesen szeretnek élni, de félelmet, szomorúságot és dühöt éreznek a háború miatt. De azt is érzik, hogy ki kell venniük a részüket ebből a történelmi pillanatból és segíteniük kell másoknak, hogy mosollyal az arcukon tegyék jobb hellyé Ukrajnát."

Az egyik szervező, Tánya Burjanova, pedig így foglalta össze a lényeget az AP-nek:

“Mostanában önkénteskedésből áll az életem. Szeretem az elektronikus zenét, és régen sokat partiztam. De most háború van, szeretnénk segíteni, és mi ezt zenére csináljuk”

Ilyen volt a jahidnei buli a Euronews videóján:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt