Szijjártó: Fontos, hogy Magyarország és Kína kapcsolatának az emberi alapja is meglegyen

július 25., hétfő 15:05
7

Magyarország és Kína kapcsolatrendszerét a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi, de fontos, hogy ennek az együttműködésnek az emberi alapja is meglegyen, amit leginkább az oktatással és a kultúrával lehet megteremteni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter a Queenie Rosita Law üzletasszony alapította Q Contemporary Múzeum budapesti megnyitó ünnepségén azt mondta: Magyarország az elmúlt évtizedben kiszámítható, stabil és kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatrendszert hozott létre Kínával és azon belül Hongkonggal az „egy ország, két rendszer” elvét tiszteletben tartva.

Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó azt mondta, bár az ukrajnai háború elhalványítja a koronavírus-járvány során átélt nehézségeket, fontos emlékezni arra, hogy hazánk a Kínából származó egészségügyi védőeszközök nélkül nem tudta volna így átvészelni a pandémiát.

Szijjártó szerint évről-évre jelentős rekordok dőlnek meg a kétoldalú együttműködésben, de fontos, hogy a két ország, a két nemzet kapcsolata ne pusztán számokkal legyen leírható, hanem az emberi alapja is meglegyen, amit leginkább az oktatással és a kultúrával lehet megteremteni.

Erre példaként hozta fel, hogy Magyarországon öt Konfuciusz Intézet működik, ahogy Pekingben is van Magyar Kulturális Intézet már lassan egy évtizede, és Kínában több más helyen is lehet magyarul tanulni.

Szijjártó szerint az ezen a téren elért sikerek bizonyítéka a mostani megnyitó is: az Andrássy úton álló volt Rausch-villában 1000 m2-en kialakított kiállítótér új színt hoz Budapest amúgy is pezsgő művészeti életébe, lehetőséget teremtve a kortárs magyar művészeknek, hogy megtalálják az utat a világ nagyközönsége felé.

Szijjártó szerint az egymástól sok ezer kilométerre lévő és teljesen eltérő kulturális örökséggel rendelkező országok esetében különösen fontosak a hídépítők, ezért megköszönte Queenie Rosita Lawnak és férjének, hogy rengeteg időt, energiát és pénzt fektettek a kétoldalú kapcsolatrendszer emberi lábának megalapozásába.

Szijjártó szerint a család cégcsoportja a magyar fővárosban hozta létre közép-európai főhadiszállását. A miniszter megígérte, hogy a kormány a mostani példátlan nehézségek ellenére is mindent meg fog tenni Európa legversenyképesebb beruházási környezetének biztosítása érdekében. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt