400 éves hajót találtak egy északnémet folyó fenekén

Történelem
2022 július 26., 14:34

400 éves kereskedelmi hajóra bukkantak búvárok az észak-németországi Trave folyó fenekén, a rakterében több mint 150 hordóval – jelentette be Lübeck város önkormányzata.

A Trave folyó Lübecknél
photo_camera A Trave folyó Lübecknél Fotó: MARCUS BRANDT/dpa Picture-Alliance via AFP

Az első feltételezések szerint a hajó Lübeckbe tartott, amikor léket kapott és elsüllyedt a folyón. A 11 méteres mélységben fekvő, 20 méter hosszú és 8 méter széles hajó egy része belesüppedt az üledékbe. Ennek ellenére a búvároknak sikerült megállapítaniuk, hogy a rakterében legalább 150 hordót szállított, és az első mintavételek alapján a rakománynak legalább egy része égetett mész volt. A közlemény szerint ez a legrégibb bizonyíték a fontos építőanyagnak számító égetett mésszel folytatott kereskedelemre.

Jan Lindenau (SPD) polgármester bemutatja a hajóroncsot
photo_camera Jan Lindenau (SPD) polgármester bemutatja a hajóroncsot Fotó: MARCUS BRANDT/dpa Picture-Alliance via AFP

A Hanza-vidék királynője, Lübeck már rendelkezik egy igazi Hanza-hajóval is – örvendezett a lübecki városi tanács. Jan Lindenau polgármester szerint a „látványos lelet” újabb mozaikdarabkával egészíti ki a város gazdaság- és kereskedelemtörténetét.

Az 1600-as évekből származó hajóra rutinszerű hajózhatósági medervizsgálat közben bukkantak a schleswig-holsteini folyóban. A roncs kiemelését az év végére tervezik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.