A Bild szerint Orbán „undorító holokausztviccet” sütött el, Havasi Bertalan szerint a kormányfő az einstandra célzott

POLITIKA
2022 július 26., 16:54
comments 36

„Zárójelet nyitok, hogy az európai értékekről is ejthessek egy szót. Itt van például az Európai Unió bizottságának legújabb javaslata, ami azt mondja, hogy mindenkinek csökkentenie kell kötelezően 15 százalékkal a gázfogyasztását. Nem látom, hogy hogy kényszerítik ki, bár erre van német know-how – régebbről, úgy értem. És ráadásul, hogyha ez se vezetne eredményre, és valakinek nincs elég gáza, akkor elveszik azoktól, akiknek van. Tehát az Európai Bizottság nem azt csinálja, hogy fölszólítják a németeket, hogy ne kapcsolja le az utolsó két-három, még működő atomerőművét, mert az olcsó energiát termel, hanem hagyja, hogy azt lezárják, és ha elfogy az energia, akkor majd tőlünk, akiknek van, mert betároltuk, fogják elvenni valamilyen módszerrel a gázt. Ezt magyarul einstandnak nevezik, ahogy a Pál utcai fiúkból ezt megtanultuk. Erre készülhetünk.”

Szó szerint így fogalmazott Orbán Viktor a tusványosi beszédében.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ezt a német Bild úgy értékelte, hogy Orbán „undorító holokauszt-viccet” sütött el a náci Németországról, ahol több ezer zsidót küldtek halálba a gázkamrákban, de a momentumos Cseh Katalin is úgy véli, „igen, ez egy vicc a gázról és a náci Németországról”.

A Telex megkérdezte Orbán sajtófőnökét, hogy pontosan mire gondolt a kormányfő, amire Havasi Bertalan röviden annyit válaszolt: „A miniszterelnök az einstandra gondolt – ld. A Pál utcai fiúk.”

A lap emlékeztet, hogy a II. világháborúban a Szovjetunió lerohanásakor a németek egyik fő célja az einstand volt, azaz a bakui olajmezők megszerzése, csakhogy Orbán a német „know-how-t” még a gázfogyasztás kötelező csökkentésével együtt említi, és ha ez nem vezet eredményre, akkor jöhet az einstand. De a gázkamrára való utalás sem állná meg a helyét, mert ott nem földgázt használtak, és a holokausztnak nem volt célja a gázfogyasztás csökkentése – írja a lap.

Orbán fajelméleti fejtegetései egyébként nagy hullámokat vetettek, Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott lemondott, mondván, ez egy tiszta náci beszéd volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.