Fasiszta vagy csak egy konzervatív családanya?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
július 26., kedd 18:25
22

Szeptember 25-én előrehozott választásokat tartanak Olaszországban, és a legfrissebb felmérések szerint valószínű, hogy a legtöbb szavazatot a Giorgia Meloni vezette posztfasiszta párt, az Olasz Testvérek kapja. Most mindenki azt találgatja, hogy ha valóban így lesz, az milyen hatással lesz Olaszországra és az Európai Unióra. Az biztos, hogy Orbán Viktor elégedett lesz.

Július 21-én, miután elvesztette a kormánykoalíció három pártjának támogatását, lemondott Olaszország miniszterelnöke, Mario Draghi. A kormányválság egy héttel korábban kezdődött, amikor bizalmi szavazást tartottak a gazdasági nehézségek enyhítését célzó, 26 milliárd eurós segélycsomagról, és a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) nemmel voksolt. Válaszul Draghi felajánlotta a lemondását, de Sergio Mattarella elnök arra kérte, próbálja meggyőzni a kételkedőket. Július 20-án újabb szavazást tartottak, amit megnyert a miniszterelnök, de az Öt Csillag Mozgalom, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FdI) és a Liga nem vett részt a szavazáson. Ezzel a kormánynak is befellegzett.

2022. július 21. Mario Draghi Sergio Mattarella jelenlétében aláírja a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet. Fotó: HANDOUT/AFP

A Draghi lemondását megelőző napokban az Olasz Testvérek, a Hajrá Olaszország (FI) és a Liga a háttérben egyeztetett Berlusconi vezetésével, a cél minden bizonnyal a kormány megbuktatása volt. Az ilyen fordulatok nem szokatlanok az olasz belpolitikai életben, de most úgy néz ki, ha bejön a szervezkedők számítása, ősztől posztfasiszta vezetése lesz az országnak.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt