Fasiszta vagy csak egy konzervatív családanya?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 július 26., 18:25
comments 22

Szeptember 25-én előrehozott választásokat tartanak Olaszországban, és a legfrissebb felmérések szerint valószínű, hogy a legtöbb szavazatot a Giorgia Meloni vezette posztfasiszta párt, az Olasz Testvérek kapja. Most mindenki azt találgatja, hogy ha valóban így lesz, az milyen hatással lesz Olaszországra és az Európai Unióra. Az biztos, hogy Orbán Viktor elégedett lesz.

Július 21-én, miután elvesztette a kormánykoalíció három pártjának támogatását, lemondott Olaszország miniszterelnöke, Mario Draghi. A kormányválság egy héttel korábban kezdődött, amikor bizalmi szavazást tartottak a gazdasági nehézségek enyhítését célzó, 26 milliárd eurós segélycsomagról, és a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) nemmel voksolt. Válaszul Draghi felajánlotta a lemondását, de Sergio Mattarella elnök arra kérte, próbálja meggyőzni a kételkedőket. Július 20-án újabb szavazást tartottak, amit megnyert a miniszterelnök, de az Öt Csillag Mozgalom, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FdI) és a Liga nem vett részt a szavazáson. Ezzel a kormánynak is befellegzett.

photo_camera 2022. július 21. Mario Draghi Sergio Mattarella jelenlétében aláírja a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet. Fotó: HANDOUT/AFP

A Draghi lemondását megelőző napokban az Olasz Testvérek, a Hajrá Olaszország (FI) és a Liga a háttérben egyeztetett Berlusconi vezetésével, a cél minden bizonnyal a kormány megbuktatása volt. Az ilyen fordulatok nem szokatlanok az olasz belpolitikai életben, de most úgy néz ki, ha bejön a szervezkedők számítása, ősztől posztfasiszta vezetése lesz az országnak.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt