Mit kell tudni ahhoz, hogy Orbán téged válasszon a meccs helyett?

POLITIKA
2021 június 24., 11:22

Szerda este történelmi focimeccset játszott a magyar válogatott Münchenben. Orbán Viktor nem szokott kihagyni fontos focimeccseket, sőt, a még nem annyira fontosakat se szívesen, ahogy az kiderül Rényi Pál Dániel kollégánk remek új könyvéből is. Magyarország miniszterelnöke mégis egy olasz posztfasiszta párt, az Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia) elnökével, Giorgia Melonival vacsorázott Brüsszelben aznap este, amikor a válogatott élete meccsét játszotta az Allianz Arenában.

De mi lehetett ennyire fontos és sürgős?

Giorgia Meloni brüsszeli programjában szerepelt, hogy találkozik David Sassolival, az Európai Parlament elnökével, és a gazdasági ügyekért felelős uniós biztossal, Olaszország korábbi miniszterelnökével, Paolo Gentilonival. Kedden külföldi lapok arról írtak, hogy a politikus közös találkozóra készül Janez Janša szlovén és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, illetve Orbán Viktorral is. A magyar kormánylapok aztán már azt írták, a kormányfő Brüsszelből nézi a meccset. Német sajtóértesülések szerint Orbán valójában csak szerda délelőtt mondta le a müncheni meccset, vélhetően azért, mert addigra már egész Európa a homofóbtövényről és a szivárványügyről beszélt.

Giorgia Meloni számára most tényleg fontos a brüsszeli turné: éppen azon van, hogy ő legyen a jobbközép igazi vezetője Olaszországban. Ehhez - többek közt - meg kell szabadulnia korábbi szövetségesétől, a Liga (Lega) elnökétől, Orbán egyik kedvenc szélsőjobboldali pajtásától, Matteo Salvinitől, és magához kell édesgetnie a hozzá hasonlóan gondolkodó európai vezetőket. Hazájában jól halad, pártja népszerűsége egyre csak nő, ő maga pedig lassan tényleg tényezővé válik Európában.

Tény, hogy szüksége lehet Orbánra. Egyrészt be kéne csábítania a Fideszt az Európai Konzervatívok és Reformisták (Ecr) európai parlamenti képviselőcsoportjába, melynek szeptember óta ő a vezetője, másrészt el kellene érnie, hogy Orbán dobja Salvinit, és inkább vele működjön együtt. A fent említett vacsora célja is lehetett, hogy Orbán, Janša és Morawiecki ne az egyre csökkenő népszerűségű és befolyású Salvinivel gondolkodjanak egy új képviselőcsoport létrehozásában, hanem inkább hozzá csatlakozzanak. Mindenesetre nem könnyű elképzelni, hogy Orbánnál ez hogyan lehetett annyira sürgős és fontos, hogy kihagyja érte a sorsdöntő meccset. Egy ilyen találkozónak inkább úgy kéne kinéznie, hogy - ha tényleg annyira fontos számára - Meloni kopogtat a Karmelita ajtaján, nem pedig úgy, hogy Orbán sietve, egy nappal a csúcs előtt repül Brüsszelbe.

Meloni szerdán újságíróknak azt mondta, hogy Orbán egyelőre nem akarja bevinni a Fideszt a pártcsaládjába, de majd ha esetleg úgy lesz, szívesen látják őket. Az olasz Corriere della Sera mindenesetre ma már arról írt, Meloni valószínűleg tisztában van vele, hogy Orbánt egy ilyen együttműködés csak akkor érdekelheti, ha ő lehet a főnök, így a támogatása a magyar kormányfő felé nem feltétel nélküli.

Giorgia Meloni és Orbán Viktor
photo_camera Giorgia Meloni és Orbán Viktor Fotó: Miniszterelnok.hu

Meloni sok dologban ért egyet Orbánnal, de sokkal nyitottabb az Európai Unió felé, mint a rendszeresen brüsszelező miniszterelnök. Van azonban sok más közös pont, és most az egyik éppen nagyon aktuális is. Olaszországban arra készülnek, hogy elfogadnak egy olyan törvénytervezetet, ami a nem, szexuális irányultság vagy fogyatékosság miatti diszkriminációt büntetné. A tervezet a Demokrata Párt (Pd) képviselője, a nyíltan homoszexuális Alessandro Zan nevét viseli, aki LMBTQ-aktivistaként kampányolt az azonos neműek élettársi viszonyának elfogadásáért. A javaslata a diszkrimináció minden formája, nem csak a homo- és transzfóbia ellen küzdene, a nemen alapuló erőszakot és a fogyatékossággal élők diszkriminációját is elítélné. Az olasz szélsőjobb, így a Liga és az Olasz Testvérek politikusai folyamatosan bírálják a törvénytervezetet, a Vatikán pedig a múlt héten hivatalosan tiltakozott ellene.

A Magyarországon elfogadott homofóbtörvény, ami nagyban meghatározta a szerdai meccs hangulatát is, ellenkező előjelű: többek közt megtiltja, hogy a 18 év alattiak számára „népszerűsítsék” és megjelenítsék a homoszexualitást és a transzneműséget.

Az egész Európában óriási visszhangot kiváltó törvényről kérdezték Melonit is, aki azt mondta, még nem olvasta, de tanulmányozni fogja, és majd megbeszéli Orbánnal.

A találkozón, úgy tűnik, semmi halaszthatatlanul fontos dolog nem hangzott el, és amennyire tudható, nem született semmiféle fontos egyezség se.
A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan se tudott olyat mondani a vacsoráról, amitől az akár egy pillanatra is különlegesnek látszana. Legalábbis az, hogy „Orbán Viktor és Giorgia Meloni az európai politikai és pártélet változásairól cseréltek eszmét, és kifejezték elkötelezettségüket az európai jobboldal egyesítése, valamint az Európa jövőjéről szóló vitában való aktív részvétel mellett”, nem hangzik olyan megbeszélésnek, amivel egyszerűen nem lehetett várni.

Orbán azonban igyekezett annyira fontosnak beállítani a találkozót, hogy közös képet posztolt róla közösségi oldalára. Meloni - eddig - nem.