Egy csodálatos meccs másnapja

foci-eb
2021 június 24., 07:38

Mit lehet még hozzátenni ahhoz, ami tegnap este a szakadó müncheni esőben történt? A legegyszerűbb újraolvasni élő közvetítésünket, annyira jó volt az egész élmény.

Kleinheisler és Schafer ünneplik az utóbbi németek ellen szerzett gólját
photo_camera Fotó: MATTHIAS HANGST/AFP

A halálcsoportba került magyar válogatott a 270-ből összesen 6 percig volt hátrányban, a portugálok elleni első csoportmeccs utolsó hat percében. Sajnos az megpecsételte a sorsunkat. Hiába a bravúros döntetlen az aktuális világbajnok franciák és a sokszoros világbajnok németek ellen, két ponttal az utolsó helyen zártuk a csoportkört, és ezzel kiestünk.

De míg a franciák elleni meccs után néhányan moroghattak, hogy nem kellene egy döntetlent győzelemként ünnepelni, a németek elleni teljesítmény után ilyen tényleg senkinek nem juthat eszébe. 90 percen át a játék semmilyen aspektusában nem tudtak felénk kerekedni a házigazdák, a 2:2 teljesen igazságos eredmény volt. A mi balszerencsénk, hogy ez csak a németeknek volt elég a továbbjutáshoz.

Igen, a németeknél volt többet a labda, de ez többnyire teljesen meddő fölény volt, nagy helyzetek nélkül. A magyarok csapatként és egyénileg is tökéletesen játszottak, tulajdonképpen csak egyetlen egyet hibáztunk. Sajnos Gulácsi bakijából született a németek első gólja.

Annyi mindennek lehetett örülni ezen a meccsen, hogy nehéz bármit kiemelni.

  • A tekintélyt parancsoló magyar védők, különösen Orbán és Botka, akik egyaránt jobbak voltak, mint a túloldalon Hummels.
  • Rossi taktikája, a szélsőink fegyelme, ami teljesen semlegesíteni tudta Kimmichet és az eddig brillírozó Gosenst.
  • Fiola, aki Sanét megakasztó pitbullként úgy kiborította német ellenfelét, hogy az a földet csapkodta dühében.
  • Szalai, aki az egyetlen helyzetét is ki tudta használni.
  • Kleinheisler, aki megint uralta a középpályát.
  • Az ismét hatalmasat melózó, a csapatot a hátán cipelő Nagy Ádám.
  • Schafer, aki gyakorlatilag középkezdésből ismét vezetést szerzett.

Mindenki döntse el magában, hogy a rendszerváltás előtt mikor játszott utoljára ekkorát a magyar válogatott, mert hogy azóta nem, az biztosi. Csányi Sándor tegnapi értékelése, hogy a csapat néhány éven belül a világ legjobbjai között lehet, az elhangzás pillanatában őrültségnek tűnt. Talán néhány nap vagy év múlva ismét annak fog tűnni. De most, aki látta ezt a meccset, simán elhiszi.

A főnök értékel

Marco Rossi a németek ellen irányítja a csapatot.
photo_camera Marco Rossi a németek ellen irányítja a csapatot. Fotó: KAI PFAFFENBACH/AFP

Marco Rossi kicsit csalódottan, de büszkén értékelte a magyar válogatott teljesítményét az EB-n:

„Hihetetlennek és elképzelhetetlennek tűnt, hogy továbbjuthatunk, de sajnos a legszebb tündérmeséknek sem mindig tökéletes a vége. (...) A magyar futball közelmúltja alapján ez hatalmas eredmény, amit ebben a csoportban elértünk. Nem tudom, mely válogatottak lettek volna képesek két pontot szerezni ebben a négyesben. Erre az együttesre évek múltán is büszkeséggel fognak emlékezni a szurkolók, és én is büszke vagyok arra, hogy az edzőjük lehetek”

Német kollégája, Joachim Löw is méltatta a magyar csapatot:

„Tudtuk, hogy nem lesz sok területünk, így amikor hátrányba kerültünk, nagyon nehéz volt egyenlíteni. A második bekapott gól után pedig nagyon jó mentalitás és csapatszellem kellett ahhoz, hogy ismét sikerüljön egyenlíteni. Az tervezett volt, hogy a 80. perctől mindent egy lapra feltéve támadni fogunk. Mindent be kellett vetnünk, hogy ez összejöjjön.”

Szivárvány

photo_camera Fotó: CHRISTOF STACHE/AFP

Nagy kár, hogy a magyar kormány homofóbiája és az UEFA gyáva megfutamodása ennyire rányomta a bélyegét a tegnapi meccs felvezetésére. Szerencsére a meccs alatt nem kellett ezzel foglalkozni. Úgyhogy ezzel kapcsolatban csak annyit szeretnénk mondani, amit a brit újságíró, Jeremy Cliffe írt Twitterre:

„Nagyon kényelmetlenül érzem magam attól, hogy sokan a magyar válogatotton bosszulják meg az Orbán-rezsim homofób politikáját. Nem tudjuk, mi a magyar játékosok pártállása. Legalább egy közülük nyilvánosan kritizálta Orbánt. Sok magyar, aki egyébként utálja Orbán Viktort, nézte ezt a meccset és szurkolt a válogatottjának (...) Fantasztikus a sok szivárványos zászló, de az, hogy ezeket a magyar _csapatnak_ mutogatják, nem pedig annak a miniszterelnöknek, aki el sem ment a meccsre, nekem inkább egy ziccer kihagyásának tűnik.”

A másik meccs

A Real Madridban évekig együtt focizó Ronaldo és Benzema bratyiznak
photo_camera A Real Madridban évekig együtt focizó Ronaldo és Benzema bratyiznak Fotó: FRANCK FIFE/AFP

Az F csoport tegnap este Budapesten játszott meccsén szintén 2:2 lett a végeredmény.

Ezen az Eb-n alig volt még meccs, ahol ekkora szerep jutott volna a bírónak. A spanyol Antonio Mateu Lahoz és csapata három büntetőt ítélt meg (sőt a meccs végén majdnem megadott még egyet a franciáknak), és mind a hármat be is lőtték, alapjaiban változtatva meg nemcsak a meccs, hanem az F-csoport állását is. A háromból az egyik büntető (a franciáké) ráadásul vitatható döntés is volt.

A másik csoport

photo_camera Fotó: MAXIM SHEMETOV/AFP

Az E csoportban eddig szerencsétlenkedő és csak két döntetlent felmutató spanyolok végre megrázták magukat. Morata ugyan kihagyott egy tizenegyest, de végül 5:0-ra legyőzték a szlovákokat, akik két öngóllal is segítették az ellenfelet. Az egyik tényleg évtizedek múlva is benne lesz a szilveszteri bakiparádékban. Jó kérdés, hogy ez a győzelem felszabadítja a spanyolokat, és a kieséses szakaszban már menni fog a szekér, vagy ez csak pillanatnyi fellángolás volt egy gyenge ellenfél ellen.

A csoport másik meccsén a svédek és a lengyelek, illetve Forsberg és Lewandowski csaptak össze. Előbb a svéd rúgott két gólt, aztán a második félidő végére a nagyot játszó Bayern-csatár visszahozta a csapatát, és ő is rúgott kettőt. A lengyelek a győzelemért mentek, ami a hosszabbításban végül egy újabb svéd gólt eredményezett.

A spanyolok és a svédek továbbjutottak, a szlovákok és a lengyelek kiestek.

A legjobb 16

Vége az EB csoportkörének, szombattól jöhet az egyenes kiesés. A nyolcaddöntők párosítása:

  • Belgium-Portugália
  • Olaszország-Ausztria
  • Franciaország-Svájc
  • Horvátország-Spanyolország
  • Svédország-Ukrajna
  • Anglia-Németország (micsoda meccs a Wembley-ben!)
  • Hollandia-Csehország (ez a meccs lesz vasárnap Budapesten)
  • Dánia-Wales

A további menetrend vizuális típusoknak:

A végső győzelem esélyei a kicsit a britek felé hajló William Hill fogadóirodánál:

És két rekord

photo_camera Fotó: BERNADETT SZABO/AFP
  • A franciák ellen értékesített két tizenegyes volt Cristiano Ronaldo 108. és 109. gólja a portugál válogatott mezében. Ezzel befogta az iráni Ali Daeit, és ha még egyet rúg (és fog még egyet rúgni, legfeljebb nem az EB-n), akkor ő lesz az abszolút első. Puskásnak 84., Pelének 77. gólja volt válogatott mezben.
  • A szlovákok két öngóljával eddig összesen 8 öngól volt ezen az EB-n. Ennyi korábban soha, és még hátra van a kieséses szakasz. Hogy miért történik ez, arra még senki nem tudott értelmes választ adni, mint ahogy a sok kihagyott tizenegyesre sem. A góllövőlistát jelenleg Cristiano Ronaldo vezeti 5 góllal, de ha így megy tovább, a gólkirály a zseniális Öngól lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.