„Megbocsáthatatlan” – ezzel kommentálta Orbán fajkeveredéses szövegét az amerikai külügy

POLITIKA
2022 július 29., 08:05
comments 9
Orbán Viktor beszédet mond és fajokat kever Tusnádfürdőn 2022. július 24-én
photo_camera Orbán Viktor beszédet mond és fajokat kever Tusnádfürdőn 2022. július 24-én Fotó: Németh Dániel/444

„Megbocsáthatatlan” – így kommentált Orbán Viktor szavait csütörtöki sajtótájékoztatóján Ned Price amerikai külügyi szóvivő csütörtökön.

Price egy újságírói kérdésre válaszolva felolvasta az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni különleges megbízottjának, Deborah Lipstadtnak a levelét, melyben aggodalmát fejezte ki, amiért a magyar miniszterelnök „olyan retorikát használ, amely egyértelműen a náci faji ideológiát idézi”.

„75 évvel a holokauszt vége után megbocsáthatatlan, hogy egy vezető elbagatellizálja a náci tömeggyilkosságot, kivált egy olyan vezető, aki zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben” – idézte Price Lipstadtot.

A külügyi szóvivő elmondta azt is, hogy Orbán megjegyzései „nem tükrözik azokat a közös értékeket, amelyek az Egyesült Államokat Magyarországhoz kötik, amelyek a két nép közötti kapcsolat alapjául szolgálnak, és amelyek az Egyesült Államok és más szövetségeseink közötti kapcsolat alapjául szolgálnak”.

A sajtótájékoztató anyaga ezen a linken elérhető. Price egyes vonatkozó mondatai az AFP videóján is hallhatóak és láthatóak.

A magyar miniszterelnök szombaton beszélt arról Tusnádfürdőn, hogy Európában létezik egy „kevert fajú világ”, és a magyarok nem szeretnének „kevert fajúvá válni”. A beszédében visszatérően használta ezeket a kifejezéseket, miközben Európáról és a bevándorlás összefüggéseiről beszélt. Szavai komoly felháborodást váltottak ki.

A miniszterelnök csütörtökön Bécsben azzal védekezett, előfordul, hogy félreérthetően fogalmaz, és minden a témával kapcsolatos kijelentését „kulturális kontextusban” érdemes értelmezni. (Radio Free Europe / HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.