Orbán szombaton még kínaizott, Szijjártó pénteken milliárdos támogatást adott egy kínai autógyárnak

július 29., péntek 14:24
2

Egy hét sem telt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszéde után kínaizással válaszolt arra a kérdésre, hogy miért Szlovákiát választotta gyárépítésre a Volvo, Szijjártó Péter milliárdos támogatást adott a NIO kínai autógyárnak. A cég Biatorbágyon létesít üzemet, ahol automata akkumulátorcsomag-csereállomásokat fognak előállítani.

Az 5,5 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1,7 milliárd forint támogatást biztosít.

A külügyminiszter a támogatás bejelentésekor arról beszélt, hogy a 2008-as pénzügyi válság nyomán új korszak kezdődött, amikor a "nyugati gazdasági dominancia már nem olyan egyértelmű, mint korábban volt", és a Kelet azóta nem pusztán felzárkózott, hanem az "előzés manővere is reálisnak és sikeresnek tűnik." Az MTI beszámolója szerint Szijjártó kiemelte, hogy "az elektromos autóipari forradalom a világgazdaság legmeghatározóbb folyamata, és ennek tempóját is keletről diktálják, ezért komoly küzdelem folyik az ehhez kapcsolódó beruházásokért."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt