Több mint 1 millió dollárért árverezték el Adolf Hitler aranyóráját

július 29., péntek 6:59
12

Hiába tiltakoztak amerikai zsidó szervezetek, megtartották Adolf Hitler aranyórájának árverezését Maryland államban - írja péntek reggel a francia AFP hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Bár az Alexander Historical Auctions árverezőház által várt 2-4 millió dollárt várt a náci óráért, végül be kellett érniük 1,1 millióval, azaz nagyjából 420 millió forintnak megfelelő összeggel.

Az órát a belevésett birodalmi sassal és horogkereszttel a náci párt (NSDAP) tagjai ajándékozták Hitlernek 1933-ban.

Az aukciós ház közlése szerint egy francia katona találta meg a tárgyat a diktátor berchtesgadeni rezidenciáján 1945. május 4-én, négy nappal öngyilkossága után. Az óra utána évtizedeken át a katona családjának birtokában volt.

A European Jewish Association (EJA) zsidó ernyőszervezet levélben követelte az árverés lefújását, mert szerintük az ilyen relikviák maximum múzeumokba, nem árverésre valóak.

Pedig nem is az aranyóra volt az egyetlen elárverezett náci relikvia az aukción. Egy birodalmi sasért a hajdani berlini birodalmi kancelláriából 200 ezer dollárt fizetett valaki, egy bronz íróalátét pedig, amin Hitler aláírta a határ menti cseh területek bekebelezéséről szóló Müncheni Egyezményt, 290 ezer dollárt fizetett egy licitáló.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt