Több mint 1 millió dollárért árverezték el Adolf Hitler aranyóráját

PÉNZ
2022 július 29., 06:59
comments 10

Hiába tiltakoztak amerikai zsidó szervezetek, megtartották Adolf Hitler aranyórájának árverezését Maryland államban - írja péntek reggel a francia AFP hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Bár az Alexander Historical Auctions árverezőház által várt 2-4 millió dollárt várt a náci óráért, végül be kellett érniük 1,1 millióval, azaz nagyjából 420 millió forintnak megfelelő összeggel.

link Forrás

Az órát a belevésett birodalmi sassal és horogkereszttel a náci párt (NSDAP) tagjai ajándékozták Hitlernek 1933-ban.

Az aukciós ház közlése szerint egy francia katona találta meg a tárgyat a diktátor berchtesgadeni rezidenciáján 1945. május 4-én, négy nappal öngyilkossága után. Az óra utána évtizedeken át a katona családjának birtokában volt.

A European Jewish Association (EJA) zsidó ernyőszervezet levélben követelte az árverés lefújását, mert szerintük az ilyen relikviák maximum múzeumokba, nem árverésre valóak.

Pedig nem is az aranyóra volt az egyetlen elárverezett náci relikvia az aukción. Egy birodalmi sasért a hajdani berlini birodalmi kancelláriából 200 ezer dollárt fizetett valaki, egy bronz íróalátét pedig, amin Hitler aláírta a határ menti cseh területek bekebelezéséről szóló Müncheni Egyezményt, 290 ezer dollárt fizetett egy licitáló.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.