Lemondhatnék, de még nem fogok, mondta Ferenc pápa

július 30., szombat 9:19
1

Hamarosan eljöhet az idő, amikor már fontolóra kéne vennie a lemondását, közölte Ferenc pápa kimerítő kanadai látogatása után. Egyelőre még nem tervezi a lemondását, de ha az egészségi állapota akadályozná feladatai ellátásában, megtenné, mondta.

Ferenc pápa a kanadai Iqaluitban. Az elmúlt hónapokban ízületi bántalmak kínozzák, a térde fáj. Fotó: VATICAN MEDIA/Hans Lucas via AFP

A 85 éves egyházfő azt azért külön kiemelte, hogy most még folytatni szándékozik, ha pedig egyáltalán le fog mondani, azt Isten iránymutatása alapján tenné meg.

"A [visszavonulás] ajtaja nyitva van. Ez egy normlis lehetőség. De mostanáig nem kopogtattam azon az ajtón. Nem éreztem szükségét, hogy fontolóra vegyem a lehetőséget - ami nem jelenti azt, hogy ne vehetném még fontolóra" - mondta.

Ferenc pápát az elmúlt hónapokban ízületi bántalmak kínozták, a térde fájt. Azokat a spekulációkat visszautasította, hogy komolyabb, az életét veszélyeztető betegségei lennének.

Kanadai látogatását azonban megterhelőnek érezte. "Ez a látogatás nagyon intenzív volt. Nem hiszem, hogy tartani tudnám ezt a ritmust ebben az életkorban, ezzel a térddel. Vagy egy kicsit vissza kell fogjam magam annak érdekében, hogy az egyházat szolgálhassam, vagy fontolóra kell vegyem, hogy félre álljak" - mondta.

Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek 2014-ban az egészségi állapota romlása miatt lemondott. A pápaság történelmében ő csupán a második egyházfő volt, aki halála előtt távozott posztjáról. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt