Lemondhatnék, de még nem fogok, mondta Ferenc pápa

külföld
2022 július 30., 09:19
comments 1

Hamarosan eljöhet az idő, amikor már fontolóra kéne vennie a lemondását, közölte Ferenc pápa kimerítő kanadai látogatása után. Egyelőre még nem tervezi a lemondását, de ha az egészségi állapota akadályozná feladatai ellátásában, megtenné, mondta.

Ferenc pápa a kanadai Iqaluitban. Az elmúlt hónapokban ízületi bántalmak kínozzák, a térde fáj.
photo_camera Ferenc pápa a kanadai Iqaluitban. Az elmúlt hónapokban ízületi bántalmak kínozzák, a térde fáj. Fotó: VATICAN MEDIA/Hans Lucas via AFP

A 85 éves egyházfő azt azért külön kiemelte, hogy most még folytatni szándékozik, ha pedig egyáltalán le fog mondani, azt Isten iránymutatása alapján tenné meg.

"A [visszavonulás] ajtaja nyitva van. Ez egy normlis lehetőség. De mostanáig nem kopogtattam azon az ajtón. Nem éreztem szükségét, hogy fontolóra vegyem a lehetőséget - ami nem jelenti azt, hogy ne vehetném még fontolóra" - mondta.

Ferenc pápát az elmúlt hónapokban ízületi bántalmak kínozták, a térde fájt. Azokat a spekulációkat visszautasította, hogy komolyabb, az életét veszélyeztető betegségei lennének.

Kanadai látogatását azonban megterhelőnek érezte. "Ez a látogatás nagyon intenzív volt. Nem hiszem, hogy tartani tudnám ezt a ritmust ebben az életkorban, ezzel a térddel. Vagy egy kicsit vissza kell fogjam magam annak érdekében, hogy az egyházat szolgálhassam, vagy fontolóra kell vegyem, hogy félre álljak" - mondta.

Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek 2014-ban az egészségi állapota romlása miatt lemondott. A pápaság történelmében ő csupán a második egyházfő volt, aki halála előtt távozott posztjáról. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.