Keményen bombázta az orosz hadsereg Mikolajivot

július 31., vasárnap 9:45
9

Az eddigi talán legsúlyosabb bombázást élték át vasárnap éjszaka a dél-ukrajnai Mikolajiv lakói a város polgármestere szerint. Az éjszakai bombázásban egy házaspár az életét vesztette, a támadásban egy sportcsarnok, két iskola és több lakóház is megrongálódott.

Délutánra az is kiderült, kik voltak a támadás halálos áldozatai: Olekszij Vadaturszkij, Ukrajna egyik leggazdagabb embere és a felesége. A 74 éves Vadaturszkij a gabonaexporttal foglalkozó Nibulon vállalat tulajdonosa volt, akinek vagyonát 450 millió dollárra becsülte a Forbes még 2020-ban. Vadaturszkij megkapta az "Ukrajna hőse" kitüntetést is.

Olekszij Vadaturszkij Fotó: Telegram

Mikolajiv az orosz csapatok által ellenőrzött Herszon és a legfontosabb ukrán kézben lévő Fekete-tengeri kikötőváros, Odesza között fekszik, ezért stratégiai szempontból nagyon fontos. Ukrán források szerint az északi Harkivot is rakétatámadás érte éjszaka, egy iskola épületét rombolták le orosz lövedékek.

Közben a krimi Szevasztopol kormányzója azt jelentette be, hogy elmarad a városban vasárnap a tengerészet napjára tervezett felvonulás, mert "azonosítatlan tárgy" csapódott az orosz Fekete-tengeri hadiflotta főhadiszállására, megsebesítve hat dolgozót. MIkail Razvozajev kormányzó Telegram-csatornáján az "ukronácicat" vádolta meg a támadással, és közzétett egy drámainak szánt képet, ahogy a haditengerészet épületének falevelekkel belepett udvarán áll.

Fotó: Telegram

Az ukrán sajtóban szarkasztikus kommentekkel osztották tovább a képet. Az ukrán hadsereg tagadta, hogy drónnal vagy bármi más módon megtámadta volna az orosz hadiflotta főhadiszállását. Az ukrán kormány egyik képviselője, Szergej Bratchuk provokációnak nevezte a vádakat, és azt mondta, amikor elindul majd a Krim felszabadítása, az máshogy, sokkal hatékonyabban zajlik majd. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt