Meghalt Bill Russell, aki a 13 éves pályafutása alatt 11-szer lett NBA-bajnok a Boston Celtics-szel

sport
2022 július 31., 18:44
Bill Russel felszólal egy Barack Obama akkori elnök melletti adománygyűjtő rendezvényen 2011. május 18-án.
photo_camera Bill Russel felszólal egy Barack Obama akkori elnök melletti adománygyűjtő rendezvényen 2011. május 18-án. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Meghalt Bill Russell, aki 11 bajnoki címével az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság legeredményesebb játékosa. A család közlése szerint a Boston Celtics 88 éves legendája vasárnap úgy hunyt el, hogy a felesége végig mellette volt.

„Bill Russell minden idők legnagyobb bajnoka a csapatsportágakat tekintve” – közölte Adam Silver, az NBA elsőszámú vezetője. Szerinte Russell sokkal többet képviselt, mint a sport, mert az egyenlőség, a tisztelet és a befogadás nagykövete volt: pályafutása csúcsán határozottan kiállt a polgári jogok és a társadalmi igazságosság mellett.

Az olimpiai bajnok center egész pályafutását a bostoni csapatban töltötte, 13 idényéből 11-szer (ebből 8-szor megszakítás nélkül) ünnepelhetett bajnoki címet, ami máig egyedülálló az NBA történetében. Egyénileg ötször választották a liga legértékesebb játékosának, az All Star-gálán 12-szer szerepelt. A 208 centi magas Russellt elsősorban védőmunkája, győzni akarása, játékintelligenciája emelte szupersztárrá. Valószínűleg ő volt a sportág történetének legjobban védekező játékosa.

Bill Russell átadja Michael Jordannek a szezon legértékesebb játékosának a trófeát 1998 május 18-án.
photo_camera Bill Russell átadja Michael Jordannek a szezon legértékesebb játékosának a trófeát 1998 május 18-án. Fotó: JEFF HAYNES/AFP

Russell pályafutása során meccsenként 15,1 pontot és 22,5 lepattanót szerzett, játékosként 1975-ben, edzőként – 1966 és 1969 között a Celtics játékos-edzőjeként két bajnoki címet nyert, és egyébként ő volt az első fekete vezetőedző az amerikai profi sportok történetében – pedig 2021-ben választották a Hírességek Csarnokába. A Boston Celtics visszavonultatta a 6-os számú mezét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.