Bayer Zsolt még azelőtt hazaküldené az új amerikai nagykövetet, mielőtt ideérne

diplomácia
2022 augusztus 01., 11:49
comments 29

Bayer Zsolt saját bevallása szerint imád borzongani, felháborodni és utálkozni. Ebből a blogja tanúsága szerint a hétvégén sem volt hiány. Most éppen azon háborodott föl kiadósan a Fidesz egyik kedvenc publicistája, hogy az Egyesült Államok kormányának van képe nagykövetet küldeni egy szövetséges országba, Magyarországra.

Péntek délután jelent meg a hír, hogy az Egyesült Államok szenátusa megszavazta David Pressman budapesti nagykövetté való kinevezését. Bayer Zsolt ezt hagyta érni egy kicsit, majd szombaton publikált egy bekezdést a blogjára, Húzzál haza! címen.

Ennek lényege az volt, hogy David Pressman még azelőtt takarodjon haza, hogy idejönne.

David Pressman
photo_camera Fotó: Paul Morigi/Getty Images via AFP

A Magyar Nemzet munkatársa igazán nem sorolja, hogy Pressmannal mi a problémája, azonkívül, hogy nem konzervatív jobboldali, ami mondjuk érthető egy demokrata párti kormány által kinevezett diplomatánál. Bayer inkább az Egyesült Államok általános helyzetével foglalkozik. Szerinte az USA egy "harmadik világbeli" ország, "ahol naponta lövöldöznek agyon bárkit mindenféle ócska kretének, a hazájából, ami a polgárháború szélén táncol, a hazájából, amit egy demens vénember 'irányít'."

"Menjen haza a nagykövet “úr”, és a kutyabaszó atomenergetikai államtitkár “úrral” konzultálja meg a demokrácia és a szabadság nagy kérdéseit. Mi itt remekül elvagyunk a magukfajta idióták iránymutatásai nélkül. Világos?"

photo_camera Bayer Zsolt és Szijjártó Péter Fotó: botost/444.hu

A kutyabaszós rész valószínűleg Sam Brinton nukleáris hulladékért felelős helyettes államtitkárra utal az energetikai minisztériumban. Rajta nagyon sokat élcelődött pár hete a magyar jobboldali sajtó, mert - amellett, hogy képzett atomenergetikai mérnök, így elég kvalifikált a feladatára - szabadidejét szereti drag queenként tölteni. Hogy ehhez hogy jön az, amit Bayer írt, jó kérdés.

Bayer posztja végén kicsit még kifejti, mi a baja azzal, hogy idejön egy nagykövet egy másik országból: "Negyven évig virsli-ujjú, büdös szájú szovjet elvtársak akarták nekünk megmondani, mi az egyedül üdvözítő út. Most azok átváltoztak “woke”, cancel culture hívő, neomarxista faszkalapokká, és ott folytatják, ahol a szovjet elvtársak annak idején abbahagyták."

A 45 éves David Pressman korábban Barack Obama elnöksége alatt nagykövetként képviselte az USA-t az ENSZ-ben 2014 és 2017 között, de ügyvezető igazgatóként vezette George és Amal Clooney alapítványát is. A HVG beszámolója szerint szenátusi meghallgatásán arról beszélt, hogy Magyarországon hanyatlik a demokrácia, bár ez a megfogalmazás elfedi azt, milyen szándékosság van az igazságszolgáltatás befolyásolása és a sajtószabadság leépítése mögött Magyarországon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.