Megbírságolták a Metropolt a "koldustérkép" miatt

Média
2022 augusztus 01., 09:24
comments 5

Kirekesztésre alkalmas tartalomnak minősítette a Metropol hajléktalanokról szóló cikkét és 250 ezer forintos bírságot szabott ki a lap kiadójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - írja közleményében az NMHH.

A hatóság a júniusban elindított eljárása során megállapította, hogy a Metropol napilapban és annak online felületén 2021. augusztus 25-én közzétett, „Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket?” című cikkeiben megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést.

photo_camera Fotó: Kiss Bence / 444

"A cikkek azt a látszatot kelthették, hogy a hajléktalanok körében általános jelenség az agresszív, a járókelőket zaklató magatartás, ezáltal alkalmasak lehettek a fedél nélkül élő emberek megbélyegzésére" - írja az NMHH.

A testület szabálytalanságot tárt fel a Rádió1 médiaszolgáltatójánál is. A rádió egy márciusi adáshéten nem sugárzott közlekedési híreket, megsértve ezzel a műsorstruktúrára vonatkozó kötelezettségvállalását, amiért összesen 80 ezer forint bírságot kapott.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.