A mostaninál jóval több fizetett szabadnap járna az apáknak

munka
2022 augusztus 02., 12:32
comments 2

Egy 2019-ben született EU-s irányelv szerint a mostaninál több fizetett szabadnap járna az apáknak a gyerek születése után, ezért a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közleményben szólította fel a kormányt, hogy a Munka törvénykönyve megfelelő módosításával garantálja az apáknak a mostani 5 helyett a legalább 10 fizetett szabadnapot.

Az érdekképviselet szerint a kormány nem foglalkozott az üggyel, pedig a 3 évvel ezelőtt született irányelv kidolgozásában magyar szakértők is részt vettek, és a bevezetésre kitűzött határidő 2022. augusztus 2. volt.

A szakszervezeti szövetség nem először követeli a Munka törvénykönyve megfelelő módosítását, az „apanapok” számának duplájára emelést, de eddig hiába:

amíg Ausztriában az elsők között reagáltak az EU-s elvárásra, és nem 10, hanem 30 napot biztosítanak az apáknak, Magyarország az 5 nappal a sor végén áll.

photo_camera Illusztráció: Mint Images

„A szomszédban a 4 hetes apaszabadságot az egynemű szülők, a nem vér szerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik. Ez idő alatt az apák védettek, vagyis nem lehet őket elbocsátani a munkahelyükről. Ez a védettség nálunk mindössze öt napig tart” – írja a MASZSZ.

A szakszervezeti szövetség felkéri a kormányt, hogy ha már segítette az egységes nemzetközi irányelv kialakítását, vegye komolyan azt, és mielőbb intézkedjen annak ratifikálásáról is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.