A mostaninál jóval több fizetett szabadnap járna az apáknak

augusztus 2., kedd 12:32
2

Egy 2019-ben született EU-s irányelv szerint a mostaninál több fizetett szabadnap járna az apáknak a gyerek születése után, ezért a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közleményben szólította fel a kormányt, hogy a Munka törvénykönyve megfelelő módosításával garantálja az apáknak a mostani 5 helyett a legalább 10 fizetett szabadnapot.

Az érdekképviselet szerint a kormány nem foglalkozott az üggyel, pedig a 3 évvel ezelőtt született irányelv kidolgozásában magyar szakértők is részt vettek, és a bevezetésre kitűzött határidő 2022. augusztus 2. volt.

A szakszervezeti szövetség nem először követeli a Munka törvénykönyve megfelelő módosítását, az „apanapok” számának duplájára emelést, de eddig hiába:

amíg Ausztriában az elsők között reagáltak az EU-s elvárásra, és nem 10, hanem 30 napot biztosítanak az apáknak, Magyarország az 5 nappal a sor végén áll.

Illusztráció: Mint Images

„A szomszédban a 4 hetes apaszabadságot az egynemű szülők, a nem vér szerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik. Ez idő alatt az apák védettek, vagyis nem lehet őket elbocsátani a munkahelyükről. Ez a védettség nálunk mindössze öt napig tart” – írja a MASZSZ.

A szakszervezeti szövetség felkéri a kormányt, hogy ha már segítette az egységes nemzetközi irányelv kialakítását, vegye komolyan azt, és mielőbb intézkedjen annak ratifikálásáról is. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt