Az érvénytelen tatai népszavazáson többen szavaztak a szálloda ellen, mint az önkormányzati választásokon a polgármester mellett

belföld
2022 augusztus 02., 05:22

Tata történelmet írt! – nyilatkozott a Népszavának a komárom-esztergomi kisváros vasárnapi, végül eredménytelen népszavazásról Szalay Ildikó, népszavazás elindítója.

A népszavazáson 8361-en szavaztak, az érvényes szavazatok száma 8313 darab volt. Ebből 7787-en szavaztak igennel, vagyis utasították el a szálloda építését. Nemmel 526-an szavaztak.

Korábban megírtuk, hogy érvénytelen lett a a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodáról való népszavazás.

A vasárnapi eseményen három természetvédelmi, ám valójában a beruházáshoz kapcsolódó kérdésről dönthettek a helyiek, akiknek többsége azt szerette volna elérni, hogy:

  • Az önkormányzat ne köthessen településfejlesztési szerződést az Öreg-tó természetvédelmi területén létesülő beruházással kapcsolatosan.
  • Ne épülhessen a szomszédos telekre út, a meglévőt ne engedjék kiszélesíteni.
  • Az istállóra és a lovas pályára vonatkozó településképi rendelet és helyi építési szabályzat (hész) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon.

A fideszes polgármester, Michl József 5010 voksot kapott a 2019-es önkormányzati választáson, amin a népszavazáshoz képest 400-zal többen vettek részt. Akkor kapott szavazatainál most 2800-zal többen utasították el az általa támogatott szállodaépítést.

Michl korábban még fellebbezést is benyújtott a népszavazási kérdésekkel szemben.

„A polgármester láthatóan megdöbbent az eredményen, amely olyan egyértelmű, hogy a képviselő-testület kénytelen lesz figyelembe venni” – nyilatkozta a népszavazás kezdeményezője, aki azt is hozzátette, hogy a hotelprojekt mellett valamivel több mint ötszázan álltak ki, ami tíz százaléka annak a szavazatszámnak, amivel Michlt megválasztották.(via Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.