Már várják a vevőket a felszabadított olajtartalékok tárolótelepein

gazadság
2022 augusztus 02., 11:47

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) augusztus 1-én értesítette minden tagvállalatát, hogy a felszabadított 184 millió liter gázolajmennyiségből mekkora volument jogosult vásárolni. A tagvállalatoknak haladéktalanul nyilatkozniuk kell, hogy kívánnak-e élni vásárlási jogukkal, amelyet követően megkötésre kerülnek a Szövetség honlapján is elérhető minta szerinti adásvételi szerződések

- közölte lapunkkal a szövetség.

A felszabadított biztonsági gázolajkészletből a szövetség minden tagja jogosult vásárolni a júniusi tagi hozzájárulási díj arányának megfelelően, azaz a júniusban szabad forgalomba hozott gázolajmennyiség arányában. Az MSZKSZ-nek a hvg.hu összefoglalója szerint literenként 292,6 forintos áron kell értékesítenie a készleteket a hazai töltőállomás-hálózatok számára. Az árkülönbözeten a Mol-nak (mint a legnagyobb töltőállomás-hálózat tulajdonosának és mint üzemanyag-termelőnek) jelentős nyeresége fog keletkezni. Ezt a plusz nyereséget vonja el az állam az extraprofit-adó megemelésével. De persze a szövetségnek nemcsak a Mol a tagja, hanem például az OMV, a Shell, az Auchan vagy a reptéri RÜK Kft. is.

Mivel egy tavaszról elhalasztott karbantartás miatt leállt a Mol százhalombattai finomítója, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton bejelentette, hogy a kormány az áruhiány kialakulásának megelőzése érdekében felszabadítja a hazai kőolajtermék-tartalék mintegy negyedét. A pénzügyi feltételek teljesítését követően a tagok megkezdhetik a részükre biztosított készletek kiszállítását a tárolótelepekről. A biztonsági készletek jelenlegi szintje: 667,4 ktonna kőolaj, 264,5 millió liter motorbenzin, 472,9 millió liter gázolaj és 2,5 millió liter kerozin, amely készletmennyiség jelenleg 84 napnyi nettó importnak felel meg.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Hogy mekkora mennyiség ez a 184 millió liter gázolaj, azt jól mutatja, hogy amikor június elején a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása miatt a kormány megnyitotta a magyar stratégiai benzintartalékot az OMV számára, akkor az osztrák olajvállalat (OMV Hungária Kft.) 18 millió liter motorbenzint és 29 millió liter gázolajat vásárolhatott meg. Gázolajból most ennek a hatszorosát szabadították fel.

"A biztonsági készletek az MSZKSZ tulajdonában vannak, beszerzésük banki hitelekből történik, a fenntartáshoz, működéshez szükséges forrást pedig a tagok által befizetett tagi hozzájárulási díj biztosítja. A stratégiai készletek jellemzően 40 százalék körüli részét a kőolaj, a fennmaradó hányadot a motorbenzin- és motorikus gázolajkészletek teszik ki. E két utóbbi közötti megoszlás pedig megfelel a hazai fogyasztási arányoknak" - közölte a szövetség. A felszabadított gázolajat a szövetség tulajdonában lévő HEXUM Tartálypark Zrt. tárolótelepein értékesítik a tagvállalatok részére.

Ilyen szigorúan őrzött tárolótelep Celldömölkön, Pétfürdőn, Vámosgyörkön, Százhalombattán és Tiszaújvárosban található. "A szabványos motorhajtó-anyagok a telephelyre vasúton érkeznek, majd kereskedelmi vagy a stratégiai tartályokba kerülnek lefejtésre. A motorhajtó-anyagok kereskedelmi kiszállítása többnyire közúton történik, a stratégiai motorhajtó-anyagok kiszállítása közúton és vasúton lehetséges. A telephelyen gyártási folyamat nem történik" - olvasható például a celldömölki tárolótelep bemutatkozásában. A Hexum stabilan nyereséges, tavaly 11,6 milliárd forintos bevétel mellett 890 millió forint nyereséggel zárt. A felszabadított készleteket 2023. április 1-ig kell visszapótolni. Erre a feladatra a szövetség pályázatot fog meghirdetni a tagok körében.

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke hétfőn az RTL Híradónak azt mondta: van olyan benzinkút, ahol nincs dízel, de van olyan is, ahol már semmit sem lehet kapni, így heteken belül nagy problémák lehetnek a gázolajellátással Magyarországon. A szombati kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, az új rendelkezéssel spórolnak az üzemanyagon, illetve azt, hogy nem várhatóak újabb korlátozások.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt