Vizsgálja a rendőrség a kínai influenszert, aki megsütött és megevett egy nagy fehér cápát

agybaj
2022 augusztus 02., 09:25
comments 3

Rendőrségi nyomozás indult egy kínai influenszer ellen, miután levideózta, ahogy megeszik egy nagy fehér cápát. „Lehet, hogy gonosznak tűnik, de a húsa nagyon finom" - mondta a Tizi álnevű vlogger, miközben nagy darabokat tépett le az állat grillezett húsából. Az azóta törölt videón látható, amint lefekszik a hálóból kiszedett kétméteres hal mellé, hogy szemléltesse, az magasabb nála. A cápát ezután félbevágják, bepácolják, meggrillezik, a fejét pedig fűszeres húslevesben megfőzik.

photo_camera Fotó: Weibo

A nagy fehér cápákat a Természetvédelmi Világszövetség a sebezhető fajok közé sorolja, populációit az elmúlt években a cápauszony-leválasztás (finning) és az ipari horogsoros halászat jelentősen csökkentette. Kínában a cápák a védett fajok közé tartoznak, illegális birtoklásukért öt-tíz év közötti börtönbüntetés is kiszabható.

photo_camera Fotó: Weibo

Nem világos, hogy Tizi - akinek közel nyolcmillió követője van - kap-e büntetést. A helyi médiának azt mondta, hogy „legális csatornákon" keresztül jutott hozzá a cápához, de a helyi mezőgazdasági hivatal hétfőn azt mondta, állítása „nem felel meg a tényeknek", és a rendőrség vizsgálatot indított. A szárított bébi-cápahúst macskaeledelként használják Kínában, és számos online áruházban lehet kapni. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.