A magyarok 70 százaléka támogatja az abortuszt

Egészségügy
2022 augusztus 03., 11:58
comments 16

Magyarország lakossága továbbra is elfogadónak bizonyul az abortusszal szemben – feltéve, hogy a magzat kora nem éri el a 20. hetet, derül ki az Ipsos kutatásából. A vizsgálatba összesen 27 országot vontak be.

Magyarországon a válaszadók 70 százaléka szerint az abortusznak minden vagy a legtöbb esetben legálisnak kellene lennie, míg 14 százalék szerint az abortusznak minden vagy a legtöbb esetben illegálisnak kellene lennie. A nemzetközi átlag előbbinél 59 százalék, utóbbinál 26 százalék.

Magyarországon a megkérdezett felnőttek 81 százaléka szerint engedélyezni kellene az abortuszt, ha a terhesség a nő életét vagy egészségét veszélyezteti (a nemzetközi átlag 80 százalék). A válaszadók 82 százaléka szerint akkor is legálisnak kellene lennie a terhesség-megszakításnak, ha a terhesség nemi erőszak eredménye (a nemzetközi átlag 70 százalék), és 81 százalék szerint akkor is, ha a gyermek súlyos fogyatékossággal vagy egészségügyi problémákkal születne (a nemzetközi átlag 67).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.