Ellenőrzés alá vonja a kormány a nemzeti műsorszolgáltatót a Salamon-szigeteken

külföld
2022 augusztus 03., 06:51
comments 3

Cenzúrázza a nemzeti műsorszolgáltatót Salamon-szigetek kormánya, megtiltva ezzel a kormánykritikus anyagok közzétételét. Sugárzás előtt minden anyagot ellenőriznek.

A kormány hétfőn bejelentette, hogy a Salamon-szigeteki Műsorszolgáltató Társaságot (SIBC), az 1976-ban létrehozott közszolgálati műsorszolgáltatót a kormány ellenőrzése alá vonják. A rádióműsorokat, televíziós közvetítéseket és online híreket sugárzó SIBC az egyetlen módja, hogy a távoli területeken élő emberek azonnali hírekhez jussanak, és létfontosságú szerepet játszik a természeti katasztrófák kezelésében.

A SIBC munkatársai megerősítették a Guardiannek, hogy hétfőtől kezdve a sugárzás előtt minden hírt és műsort ellenőrizni fog a kormány képviselője.

„Nagyon szomorú, hogy a médiát korlátozzák, ez azt jelenti, hogy eltávolodunk a demokratikus elvektől" - mondta Julian Maka, Makira/Ulawa tartomány miniszterelnöke, aki korábban 21 évig dolgozott a SIBC-nél, többek között programmenedzserként és az aktuális ügyek vezetőjeként.

„Ez nem egészséges az ország számára, különösen a vidéki területeken élő emberek számára, akiknek szükségük van arra, hogy kiegyensúlyozott tájékoztatást kapjanak."

Az Újságírók Nemzetközi Szövetsége (IFJ) szerint „a Salamon-szigetek nemzeti műsorszolgáltatójának cenzúrázása a sajtószabadság elleni támadás, és elfogadhatatlan fejlemény az újságírók, a nyilvánosság és a demokratikus politikai rendszer szempontjából. Az IFJ a független műsorszolgáltatás azonnali visszaállítására szólít fel a Salamon-szigeteken."

Manasseh Sogavare, a Salamon-szigetek miniszterelnöke és Wang Yi, Kína külügyminisztere
photo_camera Manasseh Sogavare, a Salamon-szigetek miniszterelnöke és Wang Yi, Kína külügyminisztere Fotó: GUO LEI/Xinhua via AFP

A Salamon-szigetek sajtószabadságával kapcsolatban egyre nagyobb az aggodalom, különösen a Kínával májusban kötött, vitatott biztonsági megállapodás aláírását követően. A megfigyelők aggódnak amiatt, hogy a csendes-óceáni térség vezetői Kína sajtószabadsággal és átláthatósággal kapcsolatos hozzáállását követhetik.

A kínai külügyminiszter, Vang Ji maratoni csendes-óceáni körútja során az újságírók nem tehettek fel neki kérdéseket, kínai tisztviselők blokkolták a kamerafelvételeket, és a média akkreditációját ok nélkül visszavonták. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.