Nem kapta meg elsőre az engedélyt a Tihany egyik utolsó beépítetlen területére tervezett lakókomplexum

balaton
2022 augusztus 03., 09:39
comments 4

Májusban derült ki, hogy egy cég 3 épületből álló lakókomplexumot tervezett a tihanyi Kenderföldek területére, ami része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park országos jelentőségű védett természeti területének, valamint országos jelentőségű tájképvédelmi övezetnek is. A tervek szerint a tömb az állandó lakhatás mellett vendéglátás funkcióval is bírna.

photo_camera Forrás: ÉTDR/Építészfórum

Az Átlátszó most arról ír, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal nem adta ki az engedélyt a beruházáshoz, mert az építkezésnek tájvédelmi szempontból jelentős környezeti hatása lenne, ezért hatásvizsgálati eljárást kell lefolytatni. Az indoklásban megjegyezték, hogy a Kenderföldek területe jelenleg még nagyrészt összefüggő értékes zöldfelület, Tihany települési területének egyik utolsó beépítetlen területe. Ezért mind a jelenlegi növényzet átalakítása, mind a tervezett építmények építészeti kialakítása külső, formai megjelenése során kiemelt elővigyázatossággal kell eljárni.

Többek között előírták azt is, hogy a beruházás során megvalósuló vízi létesítményekre vízjogi létesítési, majd üzemeltetési engedélyt kell kérni, rendelkezni kell a vízellátásra, valamint a szennyvizek és a csapadékvizek elvezetésére vonatkozó közműnyilatkozatokkal, a fakivágás és cserjeirtás, illetve faegyedek telepítése pedig csak végleges természetvédelmi engedély birtokában, az abban foglalt feltételek szerint végezhető el.

A lap megjegyezte, hogy a kormányhivatal a nemzeti parkot sem vonta be a tervek véleményezésébe. Az indoklás szerint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park „nem támasztotta alá és nem adta annak indokát, természetkezelői minőségén túl, hogy milyen joga, vagy jogos érdeke érintett a tárgybani közigazgatási eljárásban, ezért csak közvetett jogi érdek állapítható meg” .

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.