Nem kapta meg elsőre az engedélyt a Tihany egyik utolsó beépítetlen területére tervezett lakókomplexum

augusztus 3., szerda 9:39
4

Májusban derült ki, hogy egy cég 3 épületből álló lakókomplexumot tervezett a tihanyi Kenderföldek területére, ami része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park országos jelentőségű védett természeti területének, valamint országos jelentőségű tájképvédelmi övezetnek is. A tervek szerint a tömb az állandó lakhatás mellett vendéglátás funkcióval is bírna.

Forrás: ÉTDR/Építészfórum

Az Átlátszó most arról ír, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal nem adta ki az engedélyt a beruházáshoz, mert az építkezésnek tájvédelmi szempontból jelentős környezeti hatása lenne, ezért hatásvizsgálati eljárást kell lefolytatni. Az indoklásban megjegyezték, hogy a Kenderföldek területe jelenleg még nagyrészt összefüggő értékes zöldfelület, Tihany települési területének egyik utolsó beépítetlen területe. Ezért mind a jelenlegi növényzet átalakítása, mind a tervezett építmények építészeti kialakítása külső, formai megjelenése során kiemelt elővigyázatossággal kell eljárni.

Többek között előírták azt is, hogy a beruházás során megvalósuló vízi létesítményekre vízjogi létesítési, majd üzemeltetési engedélyt kell kérni, rendelkezni kell a vízellátásra, valamint a szennyvizek és a csapadékvizek elvezetésére vonatkozó közműnyilatkozatokkal, a fakivágás és cserjeirtás, illetve faegyedek telepítése pedig csak végleges természetvédelmi engedély birtokában, az abban foglalt feltételek szerint végezhető el.

A lap megjegyezte, hogy a kormányhivatal a nemzeti parkot sem vonta be a tervek véleményezésébe. Az indoklás szerint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park „nem támasztotta alá és nem adta annak indokát, természetkezelői minőségén túl, hogy milyen joga, vagy jogos érdeke érintett a tárgybani közigazgatási eljárásban, ezért csak közvetett jogi érdek állapítható meg” .

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt