Orosz katonák azzal vádolják a feletteseiket, hogy lecsukták őket, ha megtagadták a harcot

augusztus 3., szerda 14:45
14

Orosz katonák egy csoportja azzal vádolta meg parancsnokait, hogy börtönbe zárták őket Kelet-Ukrajnában, mert nem voltak hajlandóak részt venni a harcokban. Makszim Grebenjuk, a moszkvai Katonai Ombudsman nevű jogvédő szervezetet vezető ügyvéd elmondta, hogy legalább négy orosz katona nyújtott be írásbeli panaszt a vizsgálóbizottsághoz, amelyben büntetést követelnek a fogva tartásukat felügyelő felettesek számára. Az orosz hadseregben lévő feszültségekről sok pletyka kering, de ez egy konkrétabb megnyilvánulása a jelenségnek.

Orosz katonák Ukrajnában június 27-én. Fotó: Alekszej Majsev/Sputnik via AFP

„Már van egy listánk 70 orosz katonáról, akiket fogva tartottak. Összesen mintegy 140 katonát tartottak fogva” - mondta el a katonákat képviselő Grebenjuk.

Az egyik írásos tanúvallomásban, amelyet augusztus 1-jén küldtek el az orosz ügyészségnek, és amely a Guardianhez is eljutott, egy katona leírta, hogy miután megtagadta, hogy visszatérjen a harctérre, több mint egy hétig tartották fogva különböző cellákban az oroszok által ellenőrzött Luhanszk területén. A Vlagyimir álnéven író katona szerint a parancsnokai „taktikai és stratégiai hibákat” ejtettek, és teljesen semmibe vették az emberi életeket. Őt egy ablakrácsos szobába zárták, ahol élelem nélkül tartották fogva 25 másik katonával az egységéből, akik szintén megtagadták a harcot.

A katonát egy áthelyezés után egy katonai bázissá alakított egykori iskolában tartották fogva körülbelül 80 társával együtt, akik különböző egységekből érkeztek, és akik szintén megtagadták, hogy továbbra is részt vegyenek a megszállásban. Elmondása alapján ott a Wagner zsoldoscég tagjai őrizték őket, akik azt mondták nekik, hogy a katonai bázison kívül aknákat helyeztek el, és bárkit, aki megpróbál elmenekülni, a helyszínen lelövik. Naponta egyszer kaptak enni, és nem volt alapvető higiéniai ellátás sem. Semmilyen hivatalos dokumentumot nem kaptak, ami megmagyarázta volna a letartóztatásukat.

Korábban több orosz bírósági dokumentumból kiderült, hogy több száz katonát bocsátottak el, amiért megtagadták a megszállásban való részvételt. Ezek az írásos panaszok azonban az első hivatalos tanúvallomások, amelyek rámutatnak, hogy milyen súlyos büntetésekkel kell szembenézniük azoknak, akik megtagadják az ukrajnai harcot.

Mivel a Kreml hivatalosan nem hirdetett háborút, a harcot megtagadó szerződéses katonák elbocsáthatók ugyan, de nem vonhatók felelősségre vagy zárhatók börtönbe.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt