Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség: A zaporizzsjai atomerőmű kikerült az ellenőrzés alól

háború
2022 augusztus 04., 08:11
comments 1

„Van egy katalógus azokról a dolgokról, amelyeknek soha nem szabadna megtörténnie egyetlen nukleáris létesítményben sem” - mondta az ENSZ nukleáris ügynökségének (NAÜ) vezetője.

Teljesen kikerült az ellenőrzés alól az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai erőmű Rafael Grossit szerint. A létesítményben, amely jelenleg veszélyesen közel van a harcokhoz, jelenleg ukránok dolgoznak orosz ellenőrzés alatt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hét elején azzal vádolta Oroszországot, hogy a még márciusban elfoglalt erőművet katonai bázisként használja az ukránok elleni támadásra. Az oroszok szerint az erőművet ukrán haderők támadják a Nyugattól származó fegyverekkel.

„Könyörgök mindkét félhez, hogy engedjék oda a missziót” - mondta Grossi.

Hogy a szükséges ellenőrzéseket lefolytassák, Grossiék összeraknának egy csapatot, hogy meglátogassák az erőművet. Ehhez azonban mind az ukrán, mind az orosz fél jóváhagyására, valamint az ENSZ engedélyére lenne szükség.

photo_camera Rafael Grossi Fotó: SPENCER PLATT/Getty Images via AFP

Júniusban az ukrán állami nukleáris vállalat azért nem hívta meg a NAÜ-t, mert minden látogatás legitimálja az oroszok ottlétét.

„Ha baleset történik a zaporizzsjai atomerőműben, nem egy természeti katasztrófát fogunk okolni - csak magunknak tartozunk válaszokkal. Szükségünk van mindenki támogatására” - mondta Grossi. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.