Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség: A zaporizzsjai atomerőmű kikerült az ellenőrzés alól

augusztus 4., csütörtök 8:11
1

„Van egy katalógus azokról a dolgokról, amelyeknek soha nem szabadna megtörténnie egyetlen nukleáris létesítményben sem” - mondta az ENSZ nukleáris ügynökségének (NAÜ) vezetője.

Teljesen kikerült az ellenőrzés alól az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai erőmű Rafael Grossit szerint. A létesítményben, amely jelenleg veszélyesen közel van a harcokhoz, jelenleg ukránok dolgoznak orosz ellenőrzés alatt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hét elején azzal vádolta Oroszországot, hogy a még márciusban elfoglalt erőművet katonai bázisként használja az ukránok elleni támadásra. Az oroszok szerint az erőművet ukrán haderők támadják a Nyugattól származó fegyverekkel.

„Könyörgök mindkét félhez, hogy engedjék oda a missziót” - mondta Grossi.

Hogy a szükséges ellenőrzéseket lefolytassák, Grossiék összeraknának egy csapatot, hogy meglátogassák az erőművet. Ehhez azonban mind az ukrán, mind az orosz fél jóváhagyására, valamint az ENSZ engedélyére lenne szükség.

Rafael Grossi Fotó: SPENCER PLATT/Getty Images via AFP

Júniusban az ukrán állami nukleáris vállalat azért nem hívta meg a NAÜ-t, mert minden látogatás legitimálja az oroszok ottlétét.

„Ha baleset történik a zaporizzsjai atomerőműben, nem egy természeti katasztrófát fogunk okolni - csak magunknak tartozunk válaszokkal. Szükségünk van mindenki támogatására” - mondta Grossi. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt