Temetésre és mentésre követel 15 000 euró letétet a Mont Blancra mászóktól Saint-Gervais-les-Bains polgármestere

külföld
2022 augusztus 04., 16:30
comments 6

Az esetleges temetési és mentési költségek fedezésére 15 ezer eurós (hatmillió forint) letétet követel egy francia település polgármestere a hegymászóktól, miután több tucat önjelölt alpinista vágott neki a Mont Blanc csúcsára vezető útnak, annak ellenére, hogy a hatóságok mindenkit figyelmeztettek az út veszélyeire – jelentette csütörtökön a Guardian online kiadása.

Saint-Gervais-les-Bains-ből indul az úgynevezett Gouter-útvonal Európa legmagasabb csúcsára. A helyi túravezetők július közepe óta felfüggesztették a mászásokat a kőomlások fokozott veszélye miatt, a helyi közigazgatási szervek pedig arra intették az embereket, hogy kerüljék el a térséget. A tartós hőhullám ráadásul még veszélyesebb körülményeket teremtett a hegyen.

Az intézkedést bevezető Jean-Marc Peillex helyi polgármester orosz rulettnek nevezte, hogy a figyelmeztetések ellenére amatőr hegymászók tucatjai próbálkoznak nap mint nap a feljutással. Peillex szerint öt román turista például rövidnadrágban, sportcipőben és szalmakalappal akart nekivágni, de még időben visszafordították őket a hegyi rendészek.

„Az emberek halállal a hátizsákjukban akarnak hegyet mászni. Akkor előlegezzék meg a mentési és temetési kiadásokat, mert az elfogadhatatlan, hogy a francia adófizetőknek kelljen állniuk a számlát” – mondta a polgármester, aki tételesen levezette, hogy a követelt letétből tízezer euró a mentési költségeket, ötezer pedig az esetleges temetést fedezné.

Az utóbbi húsz évben a Gouter-útvonalon több mint száz ember halt meg. A csúcsot a Ratti-útvonalon is el lehet érni a Mont Blanc olasz oldaláról Courmayeur felől, de ez kevésbé népszerű. Roberto Rota, Courmayeur polgármestere közölte, hogy nem tervezi korlátozni a hegycsúcs megmászását, a letét követelését szürreálisnak nevezte. Azt mondta, a hatóságok legfeljebb figyelmeztethetik az embereket a veszélyes körülményekre.

Idén nyáron, július elején már volt egy tragikus tömegbaleset az Alpokban: a hőhullám hatására leomlott egy jégfal a Dolomitok legmagasabb csúcsa, a Marmolada északi lejtőjén, a lezúduló több ezer köbméternyi jég és kő megölt kilenc olasz és két cseh hegymászót, további nyolc ember pedig megsérült. A térség polgármesterei biztonsági megfontolásokból lezárták a környéket, de hegymászók ennek ellenére megpróbálkoztak a tilalom kijátszásával. A Monte Cervinóra vezető ösvényt például csütörtökön ideiglenesen le kellett zárni, miután tizenhárom hegymászót mentettek ki egy földcsuszamlás után. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.