A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója szerint a zaporizzsjai támadás közel hozta a nukleáris katasztrófa veszélyét

háború
2022 augusztus 06., 18:09
comments 5

„Rendkívül aggaszt az Európa legnagyobb atomerőművének tegnapi bombázása. Rámutat a nukleáris katasztrófa nagyon is valós veszélyére, amely veszélyeztetheti a közegészséget és a környezetet Ukrajnában és azon kívül” – mondta Rafael Mariano Grossi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének főigazgatója nyilatkozatában, a pénteki zaporizzsjai támadásról, amely során megsérült az atomerőmű egy része.

A lövedékek egy nagyfeszültségű vezetéket találtak el az erőműben, ami miatt az üzemeltetők lekapcsolták a reaktort. Radioaktív szivárgást nem észleltek.

Az erőművet március elején foglalták el az oroszok, de továbbra is ukrán technikusok üzemeltetik. Oroszország elítélte Ukrajnát, amiért az szerintük támadja a reaktort, és Ukrajna is elítélte Oroszországot, amiért az erőmű mögé bújva támadnak. Az ukrán nukleáris energiavállalat, az Energoatom Oroszországot hibáztatja a károkért.

Grossi mindkét felet a „legnagyobb önmérsékletre” szólította fel. A főigazgató szerint az erőmű kikerült az ellenőrzés alól, rendkívül veszélyes, ezért missziót indítana, hogy ő, és csapata meglátogassák és felmérjék a létesítmény állapotát. (Reuters)

photo_camera Március elején orosz találat érte az erőművet. Fotó: -/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.