Kávéízű hang 2.: A kotyogó becsülete, a meztelen szűrő és friss pörkölés varázsa

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
augusztus 6., szombat 15:24
8

Laczkó Gábor alig több mint tíz éve, multitól kiugrott pénzügyesként kezdett hobbiprojektbe: rákattant a frissen pörkölt kávéra, és nyitott egy minipörköltőt, szinte háztartási kapacitásút. A friss pörkölés illata becsalta először a szomszédokat, aztán a szomszédok szomszédait, a környék éttermeseit, aztán távolabbi éttermek beszerzőit, kávézókat, szóval a vállalkozás növögetett, növögetett, Gábor pedig reklámfilmecskéket kezdett készíteni magának a Youtube-ra. Kiderült, hogy tehetséges virálfilmrendező. Nemzetközi siker kerekedett: a kávévilág topcelebje és csúcsinfluencere, James Hoffmann felfigyelt a filmekre, és ha ő felfigyelt, akkor eljutott sok százezeres közönségéhez is.

Laczkó Gábor közben fejébe vette, hogy mégis meg kéne mentenie az eltikávés körökben kicsit lenézett, hagyományos, kotyogós kávéfőző becsületét. Először is megérteni, mi történik a belsejében: nyomásmérés, hőmérsékletmérés, filmezés. Siker. (James Hoffmann itt éppen Gábor beműszerezett kotyogójával bűvészkedik fél órán át.) Akkora, hogy ebből üzletág lett: mérőeszközöket kezdett gyártani manuális, dugattyús presszógépekhez. (Ezek a gépek újra egyre népszerűbbek: elektromos pumpa helyett kézzel működtetett dugattyúval kell átnyomni a forró vizet a kávén.)

Aztán kitalálta, hogy ha bluetoothos érzékelőket használna, akkor mobilon megjeleníthető volna szépen minden, és a kávéfőzést leíró grafikongörbéket, főzésprofilokat akár feldolgozni, tárolni, elemezni lehetne. Úgy tűnik, a jobb és jobb minőségű kávékat és főzőeszközöket kergető kávégeek közönség megvette az ötletet: a Smart Expresso Profiler (illetve Naked Portafilter) márkanéven készülő eszközök és szoftver ma már szép exportbevételt hoz.

A többit elmeséli ő ebben a száztíz percben. Közben magyar–zambiai háztáji kávé világpremier, sőt még a Kickstarter-várományos asztali minipörkölő néhány órája elkészült prototípusa is munkába áll.

A Borízű Hang podcast kétharamada másodszor ártja magát kávéügyekbe (az első kísérlet májusban, a Daráló podcast vendégszereplésével: „A transzparens, komplex ízeket vadásszuk, hangosan szürcsölve”), súlyosbításként most helyszíni riporttal és mozgóképpel próbálkozunk. A hang nem hibátlan sajnos, de azért érthető.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt