Lemondott az Amnesty International ukrajnai irodájának vezetője

háború
2022 augusztus 06., 08:43
comments 54

Lemondott tisztségéről Okszana Pokalcsuk, az Amnesty International ukrajnai irodájának vezetője. Az emberi jogi szervezet pénteket közzétette jelentését, amelyben az ukrán hadsereget a nemzetközi jog megsértésével vádolta.

A jelentés – amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint nyugati diplomaták, köztük a brit és az amerikai ukrajnai nagykövet is bírált – szerint az ukrán hadsereg veszélynek teszi ki a civileket azzal, hogy az oroszok támadta lakott területeken hoz létre katonai bázisokat.

photo_camera Fotó: DOGUKAN KESKINKILIC/Anadolu Agency via AFP

„Hacsak nem élsz egy olyan országban, amelyet éppen darabokra szaggatnak, sosem fogod megérteni, mit jelent hibáztatni a védőinek hadseregét. És nincsenek olyan szavak semmilyen nyelven, amelyek ezt át tudnák adni annak, aki nem érezte ezt a fájdalmat" – írta a Facebookon Pokalcsuk.

A jelentést azóta a Kreml által irányított orosz média arra használta fel, hogy bizonyítsák azokat az állításokat, miszerint az orosz erők csak katonai célpontokat vesznek célba Ukrajnában.

A folyamatos kritikák ellenére az Amnesty International közölte, hogy bár elítéli az orosz inváziót, a jelentés megállapításai kiterjedt vizsgálatok során gyűjtött bizonyítékokon alapulnak, és hogy az Amnesty International jelenteni fogja az ukrán jogsértéseket is, ha észlel. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.