Több százan tüntettek Olaszországban a nigériai utcai árus meggyilkolása miatt

augusztus 7., vasárnap 15:04

Rasszizmusról szóló vitát váltott ki Olaszországban a 39 éves Alika Ogorchukwu fényes nappal történt meggyilkolása és Beauty Davis esete. Több százan vonultak fel szombaton egy közép-olaszországi városban a nigériai zsibárus meggyilkolása miatt.

Ogorchukwut az Adriai-tenger partján fekvő Civitanova Marchében verte halálra egy olasz férfi, miután Ogorchukwu megpróbált eladni neki egy csomag zsebkendőt. A gyanúsítottat, aki állítólag pszichiátriai problémákkal küzd, letartóztatták. Matteo Luconi rendőrkapitány-helyettes kizárta, hogy a gyilkosság faji gyűlölet miatt történt volna, hozzátéve, hogy a gyanúsított reakcióját Ogorchukwu kitartó alamizsnakérése váltotta ki.

Tüntetők igazságot követelnek az utcán meggyilkolt árusnak, Alika Ogorchukwunak. Milánó, 2022. augusztus 6. Fotó: PIERO CRUCIATTI/Anadolu Agency via AFP

Davist étteremtulajdonos főnöke állítólag pofon vágta, miután a nő a neki járó bért követelte. Azt állította, hogy a férfi csak napi három órát fizetett neki, holott több mint 10 órát dolgozott. Az incidenst filmre vették. A felvételeken látható, amint a férfi megpofozza a nőt. A férfi ellen személyi sérülés okozása, lopás és fenyegetés miatt nyomozás folyik.

Laura Boldrini, a balközép Demokrata Párt politikusa az incidenseket a [szélsőjobboldali] Liga és az Olasz Testvérek évek óta tartó propagandájának tulajdonítja, amely „a bevándorlókat mindig is az olaszok biztonságát fenyegető veszélyként, gyilkosokként és erőszaktevőkként jellemezte”.

Az előrejelzések szerint a szeptember 25-i választásokat szinte biztosan az Olasz Testvérek vezetésével a jobbközép szövetség - melynek tagja még Silvio Berlusconi jobbközép pártja, a Hajrá Olaszország (FI), és a Matteo Salvini vezette szélsőjobboldali Liga (Lega) - fogja nyerni.

Salvini azt mondta, reméli, hogy az Ogorchukwu támadója ellen kiszabott büntetés a lehető legnagyobb lesz, a Davis elleni támadásra reagálva pedig azt mondta:

„Ha valaki megtámad valakit, az bűnöző. Sajnos naponta több száz olaszra támadnak rá... nem azért vagyunk itt, hogy osztályozzuk, hogy az agresszió fehér, fekete vagy sárga”.Olaszország 1993-ban törvényt fogadott el, amely betiltotta a rasszista erőszakot és a gyűlöletbeszédet, ám mégha egy ügy el is jut a bíróságra, a rasszizmus indítékát a bírák ritkán ismerik el. (via Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt