A Pentagon nyolcvanezer főre teszi az orosz veszteségeket az ukrajnai invázió kezdete óta

augusztus 8., hétfő 21:38
6
Colin Kahl 2015-ben, Dohában tart előadást. Fotó: -/AFP

Csaknem 80 ezer orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg az ukrajnai hadműveletben - közölte hétfőn Colin Kahl, a Pentagon védelmi politikáért felelős államtitkára. Az amerikai tisztségviselő szerint az orosz fegyveres erők rendkívüli veszteségeket szenvedtek el, mert az ukrán hadsereg jól működik és sok támogatást kap. Mint fogalmazott, a hadművelet a legintenzívebb fegyveres konfliktus Európában a második világháború óta.

Hivatalos orosz adatok nem állnak rendelkezésre a veszteségekről. Kahl szerint az ukránok a jelenlegi helyzetben egyértelműen előnyben vannak, különösen a harci kedvet és a morált illetően: „A hazájuk túléléséért harcolnak.”

Kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem érte el egyetlen célját sem. „Legfőbb célja az ország teljes lerohanása volt, kijevi rezsimváltással megszüntetve Ukrajna létét független, szuverén és demokratikus államként. Semmi sem jött össze ebből" - hangsúlyozta az amerikai politikus. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt