Az SZBU szerint a védelmi miniszterre utazó orosz bérgyilkosokat fogtak el Ukrajnában

háború
2022 augusztus 08., 18:54

Ukrajnában őrizetbe vettek két embert, akikről a hatóságok azt állítják, hogy az orosz katonai hírszerzés megbízásából meg akarták gyilkolni az ukrán védelmi minisztert és az ukrán katonai hírszerzés vezetőjét.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint az orosz megbízók célpontonként kb. 150 ezer dollárt (58 millió forint) ajánlottak a gyanúsítottaknak a gyilkosságok végrehajtásáért. Az SZBU meghiúsította az orosz katonai hírszerzés (GRU) tervét, hogy beszivárgók révén végezzenek három emberrel – közölte a szervezet, ami szerint a miniszteren és kémfőnökön kívül még egy ukrán aktivista volt a célpontjuk.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter április 26-án.
photo_camera Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter április 26-án. Fotó: ANDRE PAIN/AFP

Az egyik gyanúsított az orosz irányítás alatt álló, kelet-ukrajnai Luhanszk megyében él, ahová Fehéroroszországból érkezett, a másik pedig kijevi. A közlemény szerint mindkettőjüket az északnyugat-ukrajnai Kovel városában vették őrizetbe.

Moszkva egyelőre nem reagált az ukrán állításokra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban leváltotta mind az SZBU vezetőjét, mind az ukrán főügyészt, mert szerinte mind az SZBU-nál, mind az ügyészségnél számos esetben fordult elő, hogy ukrán illetékesek együttműködtek Oroszországgal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.