Bocsánatot kért a miniszterelnök, mert lehallgatták az ellenzék egyik vezérét

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
augusztus 8., hétfő 13:03
9

Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök helyi idő szerint hétfő délután két órakor rendkívüli bejelentést tett:

„Habár minden lépés törvényes volt, A Nemzeti Hírszerző Szolgálat alulbecsülte ennek a konkrét akciónak a politikai súlyát. Formailag legális volt, de politikailag elfogadhatatlan. Nem lett volna szabad megtörténnie, ráadásul rombolta a polgároknak a nemzeti hírszerzésbe vetett bizalmát. Habár a megfigyelés törvényes lehetett, de rossz döntés volt. Nem tudtam róla, és ha tudtam volna, sosem engedélyezem.”

A „törvényes, de rossz” lépés a parlamenti ellenzék egyik vezető politikusának lehallgatása volt. A szocialista Nikosz Androulakisz telefonját tavaly ősszel hallgatta le a görög titkosszolgálat, amikor éppen nagy kampányban volt a pártelnökség megszerzéséért. Androulakisz pártja, a PASZOK a harmadik legerősebb párt a görög parlamentben, a kormányzó jobbközép Új Demokrácia és a PASZOK-tól balra álló Sziriza mögött.

Micotakisz görög miniszterelnöke nem tudta, sajnálja. Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

A hónapok óta bontakozó görög lehallgatási botránynak ezzel még nincs vége. A miniszterelnök a titkosszolgálat átvilágítását ígérte, és az ellenzék kérésére parlamenti vizsgálóbizottság is alakul, amelynek felállítását a kormánypárt is támogatja.

Ronda történet, de a körülményekhez képest civilizáltan kezelik. A múlt hét végén már lemondott a titkosszolgálat vezetője és a miniszterelnök kabinetfőnöke – utóbbi Micotakisz unokaöccse, így a távozása erős üzenet arról, hogy a kormány komolyan veszi a bűnbánatot.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt