Egyre több a farkasfalka az Alpokban

augusztus 8., hétfő 13:59

Egyre több a farkasfalka az Alpokban, a számuk gyorsan, most évente több mint 25 százalékkal nő – számolt be a Gruppe Wolf Schweiz (GWS) nevű egyesület, ami az emberek és az őshonos nagyragadozók békés együttélésének lehetőségeit vizsgálja.

A farkasok élőhelye az Alpokban várhatóan öt év alatt kimerülhet, az egyesület szerint „a farkaspopuláció ezután szabályozza magát, és nem nő tovább”.

Illusztráció: Jethro Taylor/Flickr CC BY-NC 2.0

Becslések szerint 2021-ben már több mint 250 farkascsalád élt az alpesi régióban, a számuk idén több mint 300-ra nőhet. A szövetség feltételezése szerint a terület összesen kb. 800 falkát láthat el.

Az egyesület felhívta a figyelmet a haszonállatok következetes védelmének fontosságára. Múlt héten St. Gallen kantonban, a Berntől délkeletre fekvő Brändlisbergben egy egyéves tehenet farkasok pusztítottak el, ez volt az első ilyen eset. A gazdák egyesületei többször kértek kilövési engedélyt, egyelőre eredménytelenül.

Az Alpokban a farkasfalkák két felnőtt egyedből és utódaikból állnak, általában akár tízen is lehetnek. Egy-egy család élőhelye 200-300 km2-re terjedhet ki. Az első farkast 1993-ban észlelték a Alpok délnyugati részén, francia-olasz területen, Svájcban pedig 1995-ben bukkantak fel újra farkasok, 2012 óta már falkákban élnek.

Az Alpok németországi területén egyelőre nincs nyoma farkasfalkáknak, sem a GWS-szövetség, sem a Farkasok Szövetségi Dokumentációs és Tanácsadó Központja nem jegyzett fel észleléseket. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt