József Attila 2.: Facebook-posztban próbál hasábfát szerezni télire Lackfi János költő

MŰVÉSZET
2022 augusztus 9., 12:00
comments 9

2022. augusztus: Lackfi János költő, író, a legnépszerűbb kortárs szerzők egyike fb-posztban keres téli tüzelőt. Nem ajándékba kéri, fizetne, de úgy sem talál, ezért fordult az olvasóihoz ezzel a nagybetűkkel is kiemelt József Attila-utalással:

"A poszt irodalmat is tartalmaz, de a lényege egészen PRAKTIKUS... Tud valaki segíteni, hogy télire HASÁBFÁT vehessek, rendes piaci áron? (Lehet, hogy mostanában aranyat könnyebb beszerezni…)"

Hozzá képest József Attila annak idején annyival jobb helyzetben volt, hogy ő legalább eljutott addig, hogy lásson tűzifát, hiszen megírta, hogy

A pályaudvar hídja még remeg,
de már a kényes őszi dél dorombol
és kiszáradt hasábfák döngenek,
amint dobálják őket a vagonból.

A két költő közti legfontosabb különbség az, hogy József Attila simán hozzájutott a fához, méghozzá úgy, hogy ellopta:

Ha fordul is egy, a lehullt halom
néma... Mi bánt? Ugy érzem, mintha félnék,
menekülnék, hasáb a vállamon.
A kisgyerek, ki voltam, mégis él még.

Lackfi viszont még úgy sem jutott hozzá, egyelőre legalábbis, hogy sokkal népszerűbb szerző, mint József Attila valaha az életében volt. Neki az egyenkénti lopás mondjuk a morális szempontokat félretéve sem opció, mert mint a bejegyzésében megírta, 8-10 köbméteres famennyiségre aspirál.

A posztot azért is érdemes eredetiben megnézni, mert a félkegyelmű kommentelők 10 percenként odaírják, hogy frissen kivágott fával nem szabad tüzelni, a fárasztó ismétléses poénok kedvelőinek gyönyörűségére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt