József Attila 2.: Facebook-posztban próbál hasábfát szerezni télire Lackfi János költő

MŰVÉSZET
2022 augusztus 09., 12:00
comments 9

2022. augusztus: Lackfi János költő, író, a legnépszerűbb kortárs szerzők egyike fb-posztban keres téli tüzelőt. Nem ajándékba kéri, fizetne, de úgy sem talál, ezért fordult az olvasóihoz ezzel a nagybetűkkel is kiemelt József Attila-utalással:

"A poszt irodalmat is tartalmaz, de a lényege egészen PRAKTIKUS... Tud valaki segíteni, hogy télire HASÁBFÁT vehessek, rendes piaci áron? (Lehet, hogy mostanában aranyat könnyebb beszerezni…)"

Hozzá képest József Attila annak idején annyival jobb helyzetben volt, hogy ő legalább eljutott addig, hogy lásson tűzifát, hiszen megírta, hogy

A pályaudvar hídja még remeg,
de már a kényes őszi dél dorombol
és kiszáradt hasábfák döngenek,
amint dobálják őket a vagonból.

A két költő közti legfontosabb különbség az, hogy József Attila simán hozzájutott a fához, méghozzá úgy, hogy ellopta:

Ha fordul is egy, a lehullt halom
néma... Mi bánt? Ugy érzem, mintha félnék,
menekülnék, hasáb a vállamon.
A kisgyerek, ki voltam, mégis él még.

Lackfi viszont még úgy sem jutott hozzá, egyelőre legalábbis, hogy sokkal népszerűbb szerző, mint József Attila valaha az életében volt. Neki az egyenkénti lopás mondjuk a morális szempontokat félretéve sem opció, mert mint a bejegyzésében megírta, 8-10 köbméteres famennyiségre aspirál.

A posztot azért is érdemes eredetiben megnézni, mert a félkegyelmű kommentelők 10 percenként odaírják, hogy frissen kivágott fával nem szabad tüzelni, a fárasztó ismétléses poénok kedvelőinek gyönyörűségére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.