Lehet, hogy Trump jön ki jól a floridai otthonában tartott házkutatásból

külföld
2022 augusztus 09., 15:31
comments 3

Amerikai idő szerint hétfő reggel az FBI nyomozói razziát tartottak Donald Trump floridai birtokán, a híres-hírhedt Mar-a-Lago rezidencián. Egyelőre nem lehet egész pontosan tudni, hogy mit kerestek, de nagyon valószínű, hogy olyan dokumentumok után kutattak, amiket Trump jogtalanul vitt el a Fehér Házból. Trump és követői fel vannak háborodva, a házkutatás és a volt elnök ügyeivel kapcsolatos, várhatóan felgyorsuló nyomozás pedig segítheti, de akár le is rombolhatja Trump politikai álmait.

Az amerikai sajtó legnagyobb híre hétfő reggel az volt, hogy az FBI, vagyis a szövetségi nyomozóhatóság ügynökei helyi idő szerint reggel 9-kor megjelentek Donald Trump Mar-a-Lago nevű klubjában és rezidenciáján, a dél-floridai Palm Beach városában. A Mar-a-Lago csak egy Trump luxusvillái közül, de talán ez a volt elnök szívének a legkedvesebb. Elnökként is rengeteg időt töltött itt, vicceskedve a “téli Fehér háznak” hívta, elnöki mandátumának lejárta után pedig ezt a birtokot tette meg politikai főhadiszállásának. A házkutatás alatt viszont nem volt itt - a nyári hőségben Mar-a-Lago bezár, és a bukott elnök a New Jersey-i golfbirtokán múlatja napjait.

Ez persze nem gátolta meg abban, hogy mélyen felháborodjon az FBI nyomozásán. A Twitteren rohamnak, támadásnak nevezte a razziát, amihez hasonló szerinte csak harmadik világbeli országokban fordulhatna elő. Azt is írta, hogy az ügynökök a széfjét is feltörték. Trump tweetje után a rezidenciája előtt elkezdtek gyűlni a helyi rajongói, addigra viszont a házkutatásnak már nagyrészt vége volt.

Trump és a dokumentumok

Hogy egész pontosan mit kerestek a nyomozók, azt egyelőre nem tudni, mert sem az FBI, sem a hatóságot ellenőrző igazságügyi minisztérium nem válaszolt a sajtó kérdéseire. Nagyon valószínűnek tűnik viszont, hogy az ügynökök olyan dokumentumokat kerestek, amelyeket Trump jogszerűtlenül hozott el a Fehér házból.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.