Megosztja az ellenzéket a Huxit-népszavazás, a Jobbik kezdeményezése alkotmányellenes lehet

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
augusztus 9., 7:37
comments 41

Okos dolog-e az uniós tagságot érintő népszavazást kezdeményezni Magyarországon, ahol a kormánypárt kommunikációjának kulcseleme, hogy a kellemetlenségekről Brüsszel tehet? Az MSZP és a Jobbik a hétvégén pár óra különbséggel jelentette be, hogy erre készülnek, aztán azonnal kiderült, hogy a kérdés teljesen megosztja az ellenzéket.

Egy nap, egy téma, két népszavazási kezdeményezés

Az MSZP vasárnap délelőtt posztolta ki a Facebookra, hogy népszavazást kezdeményeznek az ország uniós tagságának megerősítéséről. Ujhelyi István, a pártnak a posztot jegyző EP-képviselője szerint mostanra kiderült, hogy a kormány nem tud megállapodni az Európai Bizottsággal, Magyarország elveszíti az uniós támogatások egy részét, és a jogállamisági kötelezettségszegési eljárás miatt biztosan megbüntetik Magyarországot.

Ezért a Fidesz, amelyik régóta csak a pénz miatt tart ki az EU-tagság mellett, szerinte újult erővel esik majd neki Brüsszelnek, őket okolva a családok megélhetési nehézségeiért, és már semmi sem lesz, ami a pártot benntartsa az Unióban. És ezt akarják megelőzni egy olyan népszavazással, ami ezt megakadályozza. A Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújtandó népszavazási kérdésük a következő:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?A Jobbik kora délután küldött közleményt, melyben bejelentették, hogy hétfő reggel sajtótájékoztatót tartanak, és ők is népszavazást kezdeményeznek. Az ő kérdésük így hangzik:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti?”Első körben annak próbáltunk utánajárni, hogy vajon csak a csillagok véletlen együttállása okozta-e, hogy mindkét ellenzéki pártnak épp ugyanakkor jutott eszébe ugyanaz a politikai akció.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Éves Közösség vagy Belső kör előfizetés mellé most Szily László könyvét adjuk ajándékba!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt