Négy napja ég egy üzemanyagraktár Kubában

külföld
2022 augusztus 09., 10:45

Az ország északi részén lévő Matanzas kikötőjében péntek este, egy villámcsapás miatt robbant fel a raktár, ahonnan azóta egy harmadik olajtartályra is átterjedtek a lángok, egy tűzoltó meghalt, többeket kórházba szállítottak, 16 embert keresnek.

photo_camera Fotó: YAMIL LAGE/AFP

A lángoló tartályokban kubai nyersolajat és importált nehézolajat tartottak, amelyet mindenekelőtt áramtermelésre használnak. Az oltási munkálatokhoz Mexikó és Venezuela is segítséget küldött.

A tűz jelentős gazdasági károkat okoz az országnak, miután Kuba az olajra támaszkodik, az áramtermelés nagy részét a kőolajra alapozza. A kubai nehéz-, dízel- és kőolaj jelentős részét Matanzasban tárolják.

photo_camera Fotó: YAMIL LAGE/AFP

A kubai állami televízió szombat óta élőben közvetíti a katasztrófát, a helyszínen van Miguel Diaz-Canel elnök is. Hétfőn délben a hatóságok bejelentették, hogy az ország legjelentősebb erőművét, amely kevesebb mint egy mérföldre található a tűztől, leállították, mert a környéken alacsony a víznyomás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.