Négy napja ég egy üzemanyagraktár Kubában

külföld
augusztus 9., 10:45

Az ország északi részén lévő Matanzas kikötőjében péntek este, egy villámcsapás miatt robbant fel a raktár, ahonnan azóta egy harmadik olajtartályra is átterjedtek a lángok, egy tűzoltó meghalt, többeket kórházba szállítottak, 16 embert keresnek.

photo_camera Fotó: YAMIL LAGE/AFP

A lángoló tartályokban kubai nyersolajat és importált nehézolajat tartottak, amelyet mindenekelőtt áramtermelésre használnak. Az oltási munkálatokhoz Mexikó és Venezuela is segítséget küldött.

A tűz jelentős gazdasági károkat okoz az országnak, miután Kuba az olajra támaszkodik, az áramtermelés nagy részét a kőolajra alapozza. A kubai nehéz-, dízel- és kőolaj jelentős részét Matanzasban tárolják.

photo_camera Fotó: YAMIL LAGE/AFP

A kubai állami televízió szombat óta élőben közvetíti a katasztrófát, a helyszínen van Miguel Diaz-Canel elnök is. Hétfőn délben a hatóságok bejelentették, hogy az ország legjelentősebb erőművét, amely kevesebb mint egy mérföldre található a tűztől, leállították, mert a környéken alacsony a víznyomás. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt