Oroszország felfüggeszti nukleáris fegyverarzenáljának amerikai ellenőrzését

külföld
2022 augusztus 09., 06:08
comments 2

Oroszország felfüggesztette azt a megállapodást, amely eddig lehetővé tette az amerikaiak és az oroszok számára, hogy a 2010-es New Start-szerződés értelmében kölcsönösen ellenőrizhessék egymás nukleáris fegyverarzenálját.

A kölcsönös ellenőrzéseket először egészségügyi elővigyázatosságból függesztették fel a koronavírus-járvány miatt. A külügyminisztérium hétfői közleménye szerint Oroszország most ezt kiegészítette azzal, hogy a kölcsönös ellenőrzést amiatt sem folytatják, mert a háború miatt bevezetett amerikai szankciók megakadályozzák az orosz ellenőrök USA-ba utazását.

Az oroszok közleménye szerint „az amerikai ellenőrök Oroszországba érkezésének nincsenek hasonló akadályai”, és az orosz külügyminisztérium korábban már „felvetette ezt a kérdést az érintett országoknak, de nem kapott választ”.

Az amerikai külügyminisztérium nem reagált azonnal az oroszok azon állítására, hogy a szankciók egyensúlytalanságot teremtettek. Egy szóvivő szerint „az Egyesült Államok elkötelezett a szerződés végrehajtása mellett, de a felek közötti, a szerződés végrehajtásáról szóló megbeszéléseket bizalmasan kezelik”. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.