Szeptembertől angolul és oroszul is lehet jogosítványt szerezni Magyarországon hivatásos sofőröknek*

közlekedés
2022 augusztus 09., 08:16
comments 3

2022. szeptember 1-jétől az alap- és továbbképzési GKI (Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány) elméleti vizsgákat a hivatásos járművezetők tolmács igénybevétele nélkül, angol és orosz nyelvű tesztlapok segítségével is teljesíthetik – írja a 24.hu a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (Vizsgaközpont) sajtóközleménye alapján.

Közleményük szerint 2021-ben összesen 927 külföldi jelentkezett a Vizsgaközpont által lebonyolított vizsgákra, 2022 első felében pedig már 670-en. Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján legnagyobb arányban szerbek, ukránok, oroszok és törökök vizsgáznak, tolmács segítségével.

Hogy egyszerűsítsék a vizsgáztatási folyamatot, most az alap- és továbbképzési vizsgákhoz szerb és ukrán nyelvű elméleti tesztlapokat is gyártanak, ezt terjesztik ki szeptembertől orosz és angol nyelvre is. Az idegen nyelvű tesztek várhatóan 2023. január 1-jétől számítógépes elméleti vizsga keretében is kitölthetők lesznek.

*Pontosítás: Cikkünk megjelenése után a címében is kiemeltük, hogy hivatásos sofőrök tehetnek majd vizsgát angolul és oroszul.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.