Cukorhiány van Magyarországon, és ez még egy ideig így is lehet

augusztus 10., szerda 10:22
6

Egyre inkább érezni a magyar boltokban, hogy cukorhiány van, előfordul, hogy nem, vagy csak limitált mennyiségben lehet cukrot kapni. A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint még egy ideig lehet hasonlókra számítani, mert Magyarországon, sőt egész Európában nem termelnek elég cukrot, az import pedig egyre drágább.

Dorogi Árpád az Inforádióban azt nyilatkozta, hogy Magyarországon a cukorrépatermelők évről évre egyre kisebb területen termeltek, mert olyan alacsony volt a cukor ára, hogy egyszerűen nem érte meg máshogy. 2017-ben még 15 500 hektáron termeltek cukorrépát az országban hazai feldolgozásra, 2021-ben már csak nagyjából 10 ezer hektáron. Az aszály miatt pedig rosszabb termésre is lehet számítani az idén.

Több boltban korlátozzák, mennyi cukrot vehetnek a vásárlók. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Magyarországon évente 300 ezer tonna cukor fogy, ebből 60 ezret tudnak a magyar termelők biztosítani. A többit importból kell pótolni, ami viszont szintén elég nehéz mostanság. Egész Európában, de Európán kívül is csökkent a kínálat, a szállítási költségek pedig növekedtek, ami mind ahhoz vezet, hogy egyre drágább és kevesebb lesz a cukor. A helyzetet itthon a hatósági árazás is rontja, mert a cukrot forgalmazó kereskedők csak beszerzési ár alatt értékesíthetnek. Dorogi Árpád szerint pedig egyelőre nem látszik, hogy mikor változhat a helyzet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt