Döntött a bíróság, Trumpnak ki kell adnia az adóbevallását

külföld
2022 augusztus 10., 05:04
comments 2

A képviselőház szakbizottsága megkaphatja Donald Trump volt amerikai elnök adóbevallását - erről döntött a washingtoni fellebbviteli bíróság. A demokrata többségű képviselőház költségvetési bizottsága (House Ways and Means Committee) még 2019-ben nyújtott be igényt, hogy belenézhessen az akkor még hivatalban lévő elnök vállalkozásainak adózási irataiba. Trump azzal utasította el a követelést, hogy az csak az ellene indított politikai boszorkányüldözés része.

Helyi idő szerint kedden kiadott határozatában a washingtoni kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság megállapította, hogy a bizottság kérelme megalapozott, hozzátartozik törvényhozási munkájához. A bírói testület ítéletében megállapította, hogy az iratokra benyújtott igény nem sérti meg a hatalmi ágak elválasztásának alkotmányos alapelvét.

A képviselőház költségvetési bizottsága a bírósági ítélet után közleményt adott ki, ami szerint elvárja, hogy a kért adóügyi papírokat azonnal megkapja.

Donald és Orbán Viktor
photo_camera Donald Trump és Orbán Viktor Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A fellebbviteli bíróság határozata ugyanakkor 7 napra felfüggeszti az ítélet végrehajthatóságát, ameddig Donald Trumpnak lehetősége van a döntés ellen kifogást emelni. A volt elnök közvetlenül a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhat, és lehetősége van arra is, hogy kezdeményezzen egy újabb meghallgatást a washingtoni kerületi bíróságon. Trump szóvivője és jogi képviselője egyelőre nem kommentálta a bírósági ítéletet, és egyelőre azt sem közölték, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen.

A képviselőház költségvetési bizottsága először 2019-ben próbált meg hozzájutni az akkor hivatalban lévő elnök adóbevallásához, majd 2021-ben újabb kérvényt adott be a 2015 és 2020 közötti iratokra arra hivatkozva, hogy már nem hivatalban lévő elnökről van szó, akire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely állampolgárra.

A washingtoni bíróság ítélete az adóbevallás kiadhatóságáról egy nappal azután született meg, hogy az FBI nyomozói bejelentés nélküli házkutatást tartottak Donald Trump floridai otthonában, ahol - hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint - még az elnökségi idejéből származó iratokat kerestek. Az FBI floridai intézkedésével hozzák összefüggésbe azt is, hogy egy republikánus képviselő mobiltelefonját kedden lefoglalta a hatóság. Scott Perry, pennsylvaniai képviselő közlése szerint a családjával utazott, amikor három FBI ügynök állította meg egy bírói végzéssel, és magukkal vitték a telefonját. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.