Már mindenhol ihatatlan az esővíz a Földön

ÉLET
2022 augusztus 10., 16:08
comments 6

Az esővíz ma már a Föld minden pontján túl szennyezett ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, mert a mérgező kémiai anyagok jelenléte meghaladja az ajánlott határértékeket, állapította meg a Stockholmi Egyetem tanulmánya. Az Environmental Science and Technology című lapban közzétett kutatás a 2010 óta rendelkezésre álló adatokat tanulmányozta, és arra jutottak, hogy

az Antarktisztól a Tibeti-fennsíkig mindenhol meghaladják az ártalmas anyagok az Egyesült Államok Környezetvédelmi ügynöksége által megállapított határértékeket.

A két említett térségben az esőben a perfluor-alkil anyagok mennyisége tizennégyszerese az ivóvízzel kapcsolatos amerikai ajánlásoknak. PFA-nak azokat a lassan lebomló vegyi anyagokat nevezik, amik samponok, csomagolóanyagok és sminktermékek összetevőjeként jutnak a környezetbe. A kutatócsoport vezetője szerint a PFA-k beivódása környezetünkbe ma már visszafordíthatatlan folyamat, a bolygó többé nem képes semlegesíteni ezek környezeti hatását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.