Ökológiai Kutatóközpont: a tűzifarendelet Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyezteti

augusztus 10., szerda 13:03
8

Veszélybe kerül a védett területeken található, ökológiai szempontból értékes őshonos, idős erdőállományok hosszútávú fenntarthatósága a kormány tűzifarendelete miatt, figyelmeztet az Ökológiai Kutatóközpont. A múlt héten közzétett kormányrendelettel a gyorsabb fakitermelés érdekében felfüggesztették az eddigi természetvédelmi szabályokat. A kutatóközpont szerint az, hogy a rendelet alapján a védett területeken őshonos fafajú, magas természetességű erdőkben is alkalmazható a tarvágás, hosszú távon a fiatalabb állományok területi növekedéséhez vezet, az idős és vegyeskorú erdők rovására, amelyek leginkább biztosítják a biodiverzitás megőrzését és az erdei ökoszisztéma szolgáltatásait.

A rendelet alapján Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyeztetjük, ami erdőgazdálkodási szempontból sem kedvező, hiszen ezek az állományok alkalmasak leginkább a minőségi rönkfák előállítására. A klímaváltozás enyhítése és az élővilág védelme szempontjából kulcsfontosságú a meglévő természetes élőhelyek fenntartása,

írják. Hozzáteszik: a megnövekedett tűzifa igényre választ kell adni, ehhez azonban nem az őshonos fafajú védett erdőket kell feláldozni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt