Ökológiai Kutatóközpont: a tűzifarendelet Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyezteti

környezetvédelem
2022 augusztus 10., 13:03
comments 7

Veszélybe kerül a védett területeken található, ökológiai szempontból értékes őshonos, idős erdőállományok hosszútávú fenntarthatósága a kormány tűzifarendelete miatt, figyelmeztet az Ökológiai Kutatóközpont. A múlt héten közzétett kormányrendelettel a gyorsabb fakitermelés érdekében felfüggesztették az eddigi természetvédelmi szabályokat. A kutatóközpont szerint az, hogy a rendelet alapján a védett területeken őshonos fafajú, magas természetességű erdőkben is alkalmazható a tarvágás, hosszú távon a fiatalabb állományok területi növekedéséhez vezet, az idős és vegyeskorú erdők rovására, amelyek leginkább biztosítják a biodiverzitás megőrzését és az erdei ökoszisztéma szolgáltatásait.

A rendelet alapján Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyeztetjük, ami erdőgazdálkodási szempontból sem kedvező, hiszen ezek az állományok alkalmasak leginkább a minőségi rönkfák előállítására. A klímaváltozás enyhítése és az élővilág védelme szempontjából kulcsfontosságú a meglévő természetes élőhelyek fenntartása,

írják. Hozzáteszik: a megnövekedett tűzifa igényre választ kell adni, ehhez azonban nem az őshonos fafajú védett erdőket kell feláldozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.