Szaúdi kémügyben ítélték el a Twitter egykori alkalmazottját

TECH
2022 augusztus 10., 11:43

Augusztus 9-én hat vádpontban ítélték el a Twitter korábbi menedzserét, Ahmad Abouammót - írja a CNN. Abouammo amerikai-libanoni kettős állampolgár a Twitternél a közel-keleti és észak-afrikai újságírókkal és hírességekkel való kapcsolattartás volt a feladata.

A San Francisco-i szövetségi bíróság 2 és fél hetes tárgyalás után, 11 vádpontból 6-ban találta bűnösnek, a többiben az esküdtszék felmentette.

A cikk az ügyészségre hivatkozva azt mondja, Bader Al-Asaker, Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös közeli tanácsadója szervezte be Abouammót, hogy Twitter-fiókokhoz hozzáférve személyes információkat adjon ki a szaúdi kormány potenciális politikai ellenfeleiről. Ezekben a fiókokban állítólag felbukkant @mujtahidd, egy politikai agitátor álneve, aki az Arab tavasz során több millió Twitter-követőt szerzett azzal, hogy a szaúdi királyi családot korrupcióval vádolta.

A CNN értesülései szerint Abouammo legalább 300 000 dollárt és egy 20 000 dollár értékű luxusórát kapott Al-Asakertől. A pénzt először egy rokona libanoni számláján helyezte el, onnan utalta át saját amerikai számlájára. A tárgyaláson a védőügyvédek azzal érveltek, hogy Abouammo Twitternél végzett tevékenysége „egyszerűen a munkája része”.

A CNN megkeresésére a Twitter - ami a szaúdi koronaherceggel egyetemben nem szerepel a vádlottak között - eddig még nem kommentálta az esetet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.