Újabb vírus ugrott át állatokról emberekre Kínában

Egészségügy
2022 augusztus 10., 06:31
comments 17

Új vírust azonosítottak tudósok Kínában, ami valószínűleg állatokról került át emberekre, és már több tucat embert megfertőzött Kína észak-keleti részén. A Guardian cikke szerint az új vírust Langja henipavírusnak nevezték el, ami a LayV rövidítést kapta.

A vírus embereknél lázat, fáradékonyságot, köhögést és izomfájdalmat okoz. A LayV-t még 2018-ban észlelték először Henan és Sandong tartományokban, viszont hivatalosan még csak a múlt héten nevezték el és kezdték alaposabban megfigyelni annak terjedését. A vírus cickányokról terjedhetett át más állatokra és emberekre: kínai, szingapúri és ausztrál kutatók 262 cickányból vettek mintát, a vírus RNS-e pedig az állatok negyedében jelen volt, de kecskékben és kutyákban is megtalálták már.

Eddig 35 emberben azonosították a vírust. A kutatók szerint egyelőre még nem biztos, hogy a vírus emberről emberre is képes terjedni. A fertőzöttek jelentős része földművelő, akik közvetlenül találkozhattak fertőzött állatokkal. Wang Linfa, az amerikai Duke egyetem kutatója a kínai állami médiának azt nyilatkozta, hogy a LayV fertőzés eddig nem okozott halálos megbetegedést, a tüntetek enyhék, és nincs ok a pánikra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.