Újabb vírus ugrott át állatokról emberekre Kínában

Egészségügy
augusztus 10., 6:31
comments 17

Új vírust azonosítottak tudósok Kínában, ami valószínűleg állatokról került át emberekre, és már több tucat embert megfertőzött Kína észak-keleti részén. A Guardian cikke szerint az új vírust Langja henipavírusnak nevezték el, ami a LayV rövidítést kapta.

A vírus embereknél lázat, fáradékonyságot, köhögést és izomfájdalmat okoz. A LayV-t még 2018-ban észlelték először Henan és Sandong tartományokban, viszont hivatalosan még csak a múlt héten nevezték el és kezdték alaposabban megfigyelni annak terjedését. A vírus cickányokról terjedhetett át más állatokra és emberekre: kínai, szingapúri és ausztrál kutatók 262 cickányból vettek mintát, a vírus RNS-e pedig az állatok negyedében jelen volt, de kecskékben és kutyákban is megtalálták már.

Eddig 35 emberben azonosították a vírust. A kutatók szerint egyelőre még nem biztos, hogy a vírus emberről emberre is képes terjedni. A fertőzöttek jelentős része földművelő, akik közvetlenül találkozhattak fertőzött állatokkal. Wang Linfa, az amerikai Duke egyetem kutatója a kínai állami médiának azt nyilatkozta, hogy a LayV fertőzés eddig nem okozott halálos megbetegedést, a tüntetek enyhék, és nincs ok a pánikra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt