Terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot a lett parlament

háború
2022 augusztus 11., 11:34
comments 2

A lett parlament terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot a honlapján közzétett nyilatkozatában csütörtökön. A rigai törvényhozás közölte: „az ukrán civilek elleni erőszak célzott népirtással ér fel”.

A parlament felszólította a nemzetközi közösség hasonlóan gondolkodó tagjait, hogy adjanak hangot véleményüknek.

A lett képviselők kijelentették: az orosz csapatok betiltott lőszerekkel gyilkolják a civileket. Emellett „eszközként használják a szenvedést és a megfélemlítést az emberek és az ukrán hadsereg moráljának gyengítésére, valamint az állam működésének ellehetetlenítésére Ukrajna elfoglalásának érdekében” - áll a nyilatkozatban.

A rigai parlament felszólította az Európai Unió országait, ne adjanak ki turistavízumot az orosz és fehérorosz állampolgároknak.

A törvényhozók álláspontja szerint az orosz invázió a minszki rezsim közreműködésével zajlik, ezért arra kérték a nemzetközi közösséget, hogy ugyanolyan szankciókkal sújtsa Fehéroroszországot, mint Oroszországot.

Kijev üdvözölte a döntést. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megjegyezte: Oroszország régóta megérdemelte ezt azért, amit Ukrajnában csinál.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.